Ζωγράφος Τάσος
tasos_zografos.jpg

Ο Τάσος Ζωγράφος (1926 -2011)γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Στην Αθήνα βρέθηκε το 1940, όπου έζησε τον πόλεμο και την κατοχή. Το 1947 έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά δεν φοίτησε λόγω των γεγονότων του Εμφυλίου. Μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη από το 1946 άρχισε να δουλεύει πότε ως σκηνογράφος, ποτέ ως ζωγράφος, ποτέ ως μπογιατζής. Στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο έκανε σκηνογραφίες σε πολλά θεατρικά έργα. Το 1950 γύρισε στην Αθήνα και δούλεψε ως ζωγράφος σκηνικών στο Ελεύθερο Θέατρο και στα λεγόμενα θέατρα «τσέπης».

Ως σκηνογράφος καθιερώθηκε το 1955 με τη δουλειά του στο φιλμ του Νίκου Κούνδουρου «Ο δράκος» αλλά και σε έργα σταθμούς όπως «Συνοικία το όνειρο» και «Οδός Ονείρων». Τις επόμενες δεκαετίες το άστρο του Ζωγράφου έλαμψε. Μετά τον «Δράκο» φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κουστούμια για τουλάχιστον 200 ταινίες και 150 θεατρικά έργα, συμμετέχοντας έτσι στην εδραίωση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου. Δουλεύοντας στο πλευρό των σκηνοθετών κατάφεραν να ξαναδώσουν ζωή στις κινηματογραφικές αίθουσες.

«Η ζωή είναι ένα απέραντο σκηνικό. Κάποιοι το βιώνουν σαν ταινία και κάποιοι άλλοι, οι πιο μελοδραματικοί, σαν θέατρο. O Θεός κάνει πάντα το τελικό μοντάζ» συνήθιζε να λέει ο αξέχαστος ζωγράφος.

Εχει πάρει πέντε βραβεία για τη δουλειά του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα κρατικό και δύο της Ελληνικής Τηλεόρασης. Ως ζωγράφος έκανε οκτώ ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές και πινακοθήκες. Εχει γράψει δοκίμια και μελέτες για τη σκηνογραφία.

πηγή

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License