Βοιωτός (μυθολογία)
Με το όνομα Βοιωτός αναφέρονται τα παρακάτω πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία:
- Ο «επώνυμος ήρωας» της Βοιωτίας, γιος του Ποσειδώνα και της Άρνης και εγγονός του Κρόνου. Υποτίθεται ότι γεννήθηκε με τον δίδυμο αδελφό του Αίολο στο Μεταπόντιο της Ιταλίας, γιατί ο πατέρας της Άρνης την έδιωξε όταν ανακαλύφθηκε ότι ήταν έγκυος και την παρέδωσε τη μητέρα τους σε κάποιον από το Μεταπόντιο, που τη μετέφερε εκεί. Ο Αίολος και ο Βοιωτός, όταν ενηλικιώθηκαν κατέληξαν να καταλάβουν την εξουσία στην πόλη. Στο μεταξύ όμως σκότωσαν την Αυτολύτη, σύζυγο του θετού τους πατέρα, επειδή φιλονίκησε με την Άρνη, και ύστερα από αυτό αναγκάσθηκαν να φύγουν από την Ιταλία. Ο Βοιωτός πήγε κοντά στον παππού ή προπάππου του (που λεγόταν επίσης Αίολος), υιοθετήθηκε από αυτόν και έγινε βασιλιάς της Αιολίδας, την οποία μετονόμασε σε Άρνη, και η οποία μετονομάσθηκε προς τιμήν του "Βοιωτία" και οι κάτοικοί «Βοιωτοί» (Διόδωρος, Δ 67).
- Άλλη παράδοση θέλει το Βοιωτό βασιλιά , από τον οποίο η Βοιωτία πήρε το όνομα της. Ήταν γιος του Αμφικτύωνα Ιτώνου και της θεάς του κάτω κόσμου, νύμφης Μελαννίπης.
- Άλλη παράδοση θέλει το Βοιωτό γιο του θεού Ποσειδώνα και της Μελανίππης, της γνωστής ηρωίδας της Θεσσαλικής και βοιωτικής πόλης Άρνης. Ο Ευριπίδης, σε μια τραγωδία του που χάθηκε, διηγείται ότι η Μελανίππη γέννησε κρυφά δίδυμα και τα άφησε στα βουστάσια του πατέρα της. Ο Αίολος νόμισε ότι τα παιδιά γεννήθηκαν από κάποιο βόδι (!) και ήθελε να τα σκοτώσει. Η τραγωδία του Ευριπίδη είχε ως θέμα της την προσπάθεια της Μελανίππης να σώσει τα παιδιά της. Σε άλλη εκδοχή, η Μελανίππη τυφλώθηκε και φυλακίσθηκε από τον πατέρα της. Τα δύο παιδιά τα θήλασε στην αρχή κάποια αγελάδα και μετά τα παρέλαβε η Θεανώ.