Τζέμος Βασίλειος (1909-1984)

Ο Βασίλειος Τζέμος, του Παναγιώτη και της Αργυρώς γεννήθηκε το 1909 στον Ορχομενό της Βοιωτίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και είχε άλλους δύο αδελφούς και αδελφές. Όταν τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στη Λιβαδειά, έφυγε για την Ιταλία, εκεί σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, από το οποίο το 1932 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της κτηνιατρικής. Τότε επέστρεψε στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός και στη συνέχεια διορίστηκε στο Δημόσιο. Το 1940, νομοκτηνίατρος τότε Φωκίδας, επιστρατεύτηκε και πολέμησε στην Αλβανία. Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε ως νομοκτηνίατρος Ηρακλείου Κρήτης, Ευβοίας και πολλά χρόνια Βοιωτίας.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Θεραπευτικός οδηγός των κατοικιδίων ζώων και πτηνών (1959), «Ο σκύλος μου» (1960) – πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία - «Τα κατοικίδια παραγωγικά ζώα και πτηνά» (1963) και «Ιστορία του Ορχομενού της Βοιωτίας» (1963) καθώς και πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και τοποκές εφημερίδες Φωκίδας, Χαλκίδας και Λιβαδειάς.

Παντρεύτηκε στην Χαλκίδα την αδελφή του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, επίσης ποιήτρια Ελένη Σκαρίμπα και μετά τη σύντομη ζωή της , στη Λιβαδειά την Αρχοντούλα Σύρου-Βούλγαρη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το Γεώργιο Τζέμο, Συμβολαιογράφο Λιβαδειάς και τον Παναγιώτη Τζέμο, πλοίαρχο Ε.Ν. Αφού ευτύχησε να δει τέσσερα εγγόνια από τα παιδιά του, πέθανε το 1984.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License