Τοτόμης Θανάσης | Χ. Καράγκου, Κ. Λυμπέρη, Μ. Λάμπρου: Οι συμβολισμοί, τα χρώματα και η λιτή γραφή που αποπνέει ελπίδα

Χ. Καράγκου, Κ. Λυμπέρη, Μ. Λάμπρου: Οι συμβολισμοί, τα χρώματα και η λιτή γραφή που αποπνέει ελπίδα
Οι νέες ποιητικές φωνές στην περιφέρεια, στα χρόνια της κρίσης
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης
Του Θανάση Τοτόμη

Χρύσα Καράγκου, ''Καθρεπτισμοί''

%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF.jpg

Η ποιητική συλλογή ''Καθρεπτισμοί'', της Χρύσας Καράγκου, είναι η πρώτη παρουσία της στα γράμματα, αποτελείται από 60 σελίδες, κι έχει εκδοθεί το 2014, από τις εκδόσεις ''Δυάς''.
Γράφει χαρακτηριστικά η ίδια στο βιβλίο της, με τίτλο ''Κομμάτια'':

''Ζήτησε ο κόσμος λιτό μανδύα κι έμεινε γυμνός. Αύριο δεν θα ξαναρωτήσω τον κόσμο. Θα φτιάξω δικά μου κομμάτια. Δικά μου δετά κορδόνια. Δικές μου ανασκουμπωμένες συνειδήσεις, κι έχω ήδη κινήσει''.
Στη συνέχεια με τίτλο ''Αστερόσκονη'': ''Μεγάλωσαν τα όνειρα, ποιος τα χωράει στο παλιό κελάρι''; Και αλλού, ''Στεφάνι στο μέτωπο χρίσμα στο λιβάδι μιας γης που γεννάει''.

Έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις ανάγνωσης και παρουσίασης βιβλίων με άλλους ποιητές, στην Αθήνα, στην Πετρούπολη κ.α., την περασμένη χρονιά.

Η Χρύσα Καράγκου, ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα.

Κυριακή Λυμπέρη, ''Το κάλλος και το τραύμα''

%CE%A4%CE%BF%20%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%20%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1.jpg


Η συλλογή ''Το κάλλος και το τραύμα'', της Κυριακής Λυμπέρη, αποτελείται από 68 σελίδες, κι έχει εκδοθεί το 2012, στη σειρά νεοελληνική ποίηση, από τις εκδόσεις ''Γαβριηλίδη''. Είναι το τρίτο της βιβλίο ποίησης, που εκδίδεται.
Γράφει χαρακτηριστικά η ίδια στο βιβλίο της:

"Κάθε βραδάκι πάλι ναυλώνω το καράβι μου - καλώ ανέμους για καλά ταξίδια -σε κύματα χαριτωμένα να γλιστρώ κάτω από χρυσαφένιους ουρανούς. Ο Ποσειδώνας με τα γένια φύκια του και με αστερίες σκουλαρίκια - στην αφθονία της χάρης του με βάζει - οι Νηρηίδες στη θαλάσσια γύμνια τους περιδινίζουν τις ατολμίες - υφαίνουν δέρματα ψαρίσια ανθεκτικά και δυό δελφίνια πάντα ακολουθούν για το καλό και για την ευτυχία (Ο Αναστάσιος και η Ευαγγελία). Ψυχή μου του ωκεανού - σε παραδίνω στις αβύσσους των υδάτων να βαφτιστείς, να μυρωθείς - να αναδυθείς αγνή στο φως το πρωϊνό".

Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς, στο περιοδικό "Manifesto" και σε άλλα λογοτεχνικά έντυπα.
Η Κυριακή Λυμπέρη, ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα.

Μαρία Λάμπρου, ''Χρωμάτων απαγγελία''

%CE%A7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1.jpg

Η ποιητική συλλογή ''Χρωμάτων απαγγελία'', της Μαρίας Λάμπρου, αποτελείται από 102 σελίδες, κι έχει εκδοθεί πριν ένα μήνα, στη σειρά ελληνική ποίηση, από τις εκδόσεις ''Όστρια''. Είναι η πρώτη της παρουσία στα γράμματα.
Γράφει χαρακτηριστικά η ίδια στο βιβλίο της:

''Σε μια ανεξίτηλη δύση σε συνάντησα να επιδιορθώνεις γκρεμισμένα τοπία'', και αλλού, ''άδειασα όλα τα χρώματα για να ζωγραφίσω μια συγγνώμη'', και στη συνέχεια, ''την απάντηση αναζητώ μέσα από την αδαμάντινη του ήθους ουσία''.

Η Μαρία Λάμπρου, ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License