Πετρούλιας Χαράλαμπος | "Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη"

Χαράλαμπος Πετρούλιας / Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (1949-1956). 299 σ. ; 24 εκ. Αθήνα : χ.ό., 2012. ISBN 978-960-93-3852-3.

από τον πρόλογο του βιβλίου:

petroulia-aixmalosia-taskendh.jpg

Ο κοντοχωριανός μας Ιατρός κ. Χαράλαμπος Πετρούλιας στο πόνημά του «Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (1949-1956)» καταγράφει ρεαλιστικά και ανάγλυφα τις εμπειρίες του από το κρίσιμο κεφάλαιο της αιχμαλωσίας του στην Τασκένδη, χωρίς να παραλείπει να αφηγηθεί ταυτόχρονα και τις ζωές των άλλων, συμπατριωτών μας και εκείνων, Πολιτικών Προσφύγων, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος του είναι λιτός και απέριττος, διαφανής και τεκμηριωτικός, διανθισμένος με τους ιδιωματισμούς της περιοχής μας, που χρησιμοποιούνται αβίαστα από τον ίδιο και είναι αναγνωρίσιμοι και αποδεκτοί από όλους μας για τη διεισδυτικότητα και το χιούμορ τους. Και ακολουθεί την αφηγηματική αυτή στρατηγική, προκειμένου να αποτυπώσει τις λεπτές αποχρώσεις των κινήτρων και της διάθεσης, που έχουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της περιδίνησής τους μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες.

Πάνω από όλα όμως ο σεβαστός και ηπίων τόνων Ιατρός μας είναι άμεσος με τους αναγνώστες του, αληθινός με τη γενιά του, ειλικρινής με τον εαυτό του, τίμιος με τους συνομιλητές του, μετριοπαθής με τους αντιπάλους του, ακριβοδίκαιος ως μάρτυρας μιας εποχής που συγκλόνισε συθέμελα την παγκόσμια κοινωνία, πριν από επτά περίπου δεκαετίες, αφήνοντας πίσω ανεξίτηλα τα χνάρια της.

Ο κ. Χαράλαμπος Πετρούλιας μέσα στα δεκατέσσερα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας του, που διαβάζεται απνευστί, κατέθεσε χωρίς συμβιβασμούς την ψυχή του, αυτή και μόνο. Και αν πραγματικά κατάφερε να περάσει ανέγγιχτος και αλώβητος μέσα από τόσες δοκιμασίες και να βγει, ως εκ τούτου, πιο δυνατός, το κατόρθωσε, διότι με την ευφυΐα, το ήθος και τη φυσική του ευγένεια έμεινε στο θετικό, που είχε να του προσφέρει το οποιοδήποτε «κοινωνικό σύστημα» σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος και εάν βρέθηκε, παραμερίζοντας έτσι το αρνητικό και επουσιώδες.

Σε αυτές τις αξίες στηριζόμενος ο αξιοπρεπής και στοχαστικός συμπατριώτης μας πέτυχε το ακατόρθωτο, προκειμένου να δείξει στους επιγενόμενους με την ανά χείρας μαρτυρία του, πώς μία αρνητική συγκυρία μπορεί και είναι δυνατό να μεταπλασθεί σε κατάφαση και επίτευγμα μακράς πνοής και αντοχής.
Εύχομαι από καρδιάς η παρακαταθήκη αυτή του σεμνού βίου του να είναι καλοτάξιδη και ευεργετική.

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Θανάσης Χρήστου

Επίκουρος Καθηγητής
Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License