Παπασιδέρης Ηρακλής (1929-2009)
cd-papasideris-iraklis.png

Ηρακλής Παπασιδέρης: Βετεράνος του ελληνικού τραγουδιού όλων των ειδών, από ελαφρό μέχρι δημοτικό, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας μας. Ιδιαίτερη πατρίδα του η Δαύλεια Βοιωτίας.

Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον τραγουδιστή Τώνη Μαρούδα που εξέδωσε τα πρώτα του τραγούδια περίπου το 1960 από την εταιρεία Columpia.

Αυτό ήταν η αρχή στη συνέχεια έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και εκτελέστηκαν από τους: Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Μαρινέλλα, Καίτη Γρέϋ, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτο Διονυσίου, Κλειώ Δενάρδου, Λιζέτα Νικολάου και πολλούς άλλους, μερικοί δε ερμήνευσαν στίχους του πάνω σε επίσης δική του μουσική.

cd2-papasideris-iraklis.png

Είναι μεγάλος ο αριθμός των επιτυχιών του Ηρακλή Παπασιδέρη και οι περισσότερες παρέμειναν διαχρονικά και ακούγονται μέχρι σήμερα.

Το "Έρωτά μου αγιάτρευτε" σημάδεψε την καριέρα του μένοντας στην καλλιτεχνική ιστορία και έπειτα από δεκαπέντε χρόνια που το ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Κώστας Κόλλιας, επανεκτελέστηκε από πολλούς ερμηνευτές.

Ο αγαπημένος συνθέτης και στιχουργός έχει συνεργασθεί με την ODEON, την COLUMBIA για πολλά χρόνια και την POLYPHONE.

Ο Ηρακλής Παπασιδέρης, πέρα από τα εκατοντάδες τραγούδια του, που έχουν ηχογραφηθεί έχει καταθέσει και 1800 στην Εθνική βιβλιοθήκη.

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009, στις 4.30 μ.μ. σε ηλικία 80 ετών.

Πηγές

http://news.ert.gr/el/politismos/eidiseis/29887-efyge-apo-ti-zoi-o-stixourgos-iraklis-papasideris

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License