Παπαλάμπρος Δημήτρης Χ.
Papalampros_Dimitris_X.jpg

 
Ο Δημήτρης Χ. Παπαλάμπρος γεννήθηκε το 1928 στον Αγ. Γεώργιο Βοιωτίας, ένα αγροτικό χωριό ανάμεσα στα βουνά του Ελικώνα και στον κάμπο της Κωπαΐδας.

Τα παιδικά του χρόνια καθώς και τα χρόνια της νιότης του σημαδεύτηκαν από τις στερήσεις και τις κακουχίες της ζωής της υπαίθρου, και από τις συμφορές και τα βάσανα ταραγμένων και δύσκολων εποχών. Έζησε από κοντά το μεγαλείο αλλά και το δράμα αυτού του λαού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης αλλά και του εμφυλίου. Προοδευτικός και ασυμβίβαστος δεν θα μείνει αλώβητος από αυτή του την επιλογή.

Οι δεκαετίες που ακολουθούν τον βρίσκουν μαζί με την οικογένεια του να περιπλανιέται στη ζούγκλα της Αθήνας στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. Συνταξιούχος πια, ζει στον τόπο της ιδιαίτερης πατρίδας του αναπολώντας το παρελθόν και ανησυχωντας για το μέλλον. Η έμφυτη ευαισθησία του και η οξύτατη μνήμη του τον ανάγκασαν να εκφράσει όλα αυτά που κλωθογύριζαν μέσα του, γραφοντάς τους απλούς του στίχους στη γλώσσα που ξέρει, πέρα από καλλιτεχνική επιτήδευση και από κάθε σκοπιμότητα και υστεροβουλία.

Έργα του:

Ποιητικές συλλογές:
"Ραγισμένα Χρόνια"

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License