Τοτόμης Θανάσης | Ωρωπός: Ο σεισμός του 1938

Του Θανάση Τοτόμη

oropos1.jpg

Δύσκολες μέρες πέρασαν οι κάτοικοι του Ωρωπού και των γύρω χωριών, 76 χρόνια πριν, όταν το πρωί της 20ής Ιουλίου του 1938, η πόλη πλήγηκε από ισχυρό σεισμό.

Ο σεισμός προξένησε σοβαρές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή στις κατοικίες και στις υποδομές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της 20ής έως τις 23ης Ιουλίου τότε, ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στη Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι Ωρωπού, τα Ν. Παλάτια, τη Μαλακάσα και τον Αυλώνα. Δεκαοκτώ κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100, και 8.000 περίπου έμειναν άστεγοι.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο τότε εργοστάσιο της ηλεκτρικής ενέργειας, στις στοές των ορυχείων στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στη σιδηροδρομική γραμμή στο 63ο χλμ, σε γέφυρα του ΟΣΕ στο ύψος του Αυλώνα, στα σχολεία, στις τότε φυλακές Ωρωπού, στις αγροτικές αποθήκες σταριού κλπ.

oropos2.jpg

Αναλυτικότερα, περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στα τότε απογευματινά φύλλα των εφημερίδων (''Έθνος'', ρεπορτάζ Σπ.Γ. Λεωτσάκος) όπως φιλοξενούνται στο ψηφιακό αρχείο της βιβλιοθήκης της Βουλής. Ανταποκρίσεις με πληροφορίες για το σεισμό είχαν οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, όπως η ''The Ottawa Journal'' Οττάβα, Καναδάς, η ''The Index-Journal'' Γκρίινγουντ, Ν. Καρολίνα, και η ''The Ogden Standard'', Όγντεν, Γιούτα.

Οπτικοακουστικό υλικό από τα χωριά του Ωρωπού μετά το σεισμό του ''38, αποτυπώνει στο ντοκυμαντέρ του ο Φώτης Λαμπρινός, με τίτλο το πανόραμα του αιώνα, και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=EC0HENMahco

Περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.oasp.gr/node/2505 και http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=39186&seg=6483, σελ 121 έως 170 του ψηφιακού αρχείου.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License