Ο Ηρακλής και η διαμάχη Ορχομενού και Θήβας

Στις γιορτές που γινόντουσαν προς τιμή του Ποσειδώνα στην Ογχηστό, ο βασιλιάς του Ορχομενού Κλύμενος, χτυπηθηκε από μια πέτρα που έριξε ο οδηγός του άρματος του Θηβαίου Μένοικου. Ο Κλύμενος μεταφέρθηκε στον Ορχομενό όπου και πέθανε. Άφησε όμως ευχή και κατάρα στο γιό του Εργίνο, να εκδικηθεί το θάνατό του. Ο Εργίνος μάζεψε στρατό και νίκησε τους Θηβαίους χάρη στο ιππικό του. Τους ανάγκασε να υπογράψουν συνθήκη σύμφωνα με την οποία, η Θήβα έπρεπε να πληρώνει για είκοσι χρόνια, φόρο εκατό βοδιών κάθε χρόνο.

Μετά από χρόνια ο Ηρακλής επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Θήβα από τον Κιθαιρώνα, συνάντησε τους απεσταλμένους του Ορχομενού που πήγαιναν να εισπράξουν το φόρο της χρονιάς από τη Θήβα. Χύμηξε τότε πάνω τους, τους έκοψε τις μύτες και τ' αυτιά, τους έδεσε τα χέρια στο σβέρκο και τους είπε πως αυτός ήταν ό φόρος. Όταν το έμαθε ο βασιλιάς του Ορχομενού Εργίνος συγκέντρωσε στρατό και βάδισε εναντίον της Θήβας. Ο Ηρακλής χτυπήθηκε μαζί του φορώντας μια πανοπλία που του είχε χαρίσει η θεά Αθηνά, ολομόναχος ή σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, επικεφαλής μεγάλης στρατιάς στην οποία ήταν και ο Αμφιτρύων.

Επειδή η μεγάλη δύναμη των Μινυών ήταν το ιππικό τους, ο Ηρακλής έφραξε τη μεγάλη καταβόθρα που έφερνε τα νερά του ποταμού Κηφισσού στη θάλασσα. Έτσι ο κάμπος πλημμύρισε, το ιππικό των Μινυών αχρηστεύτηκε και οι Θηβαίοι νίκησαν τους Ορχομένιους. Ο Εργίνος σκοτώθηκε, τα στρατεύματά του διαλύθηκαν και ο Ορχομενός υποχρεώθηκε να πληρώνει στη Θήβα διπλάσιο φόρο απ' ότι εκείνος έπαιρνε. Από την πλευρά των Θηβαίων σκοτώθηκε ο Αμφιτρύων καθώς και οι δυο γιοι του οιδίποδα και της Ιοκάστης, ο Φράστωρ και ο Λαόνυτος.

Κατά τον Παυσανία, ο Εργίνος δεν σκοτώθηκε αλλά έκλεισε ειρήνη με τον Ηρακλή και έζησε πολλά χρόνια ακόμη. Εργάστηκε για να ξαναχτίσει τα ερείπια που άφησε ο πόλεμος και απόχτησε μεγάλα πλούτη. Σύμφωνα με συμβουλή της Πυθίας παντρεύτηκε μια νέα γυναίκα και απόκτησε δυο γιούς, τον Τροφώνιο και τον Αγαμήδη.

Πηγές

Διαδικτυακή πύλη Ορχομενού

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License