Μουστάκας Κώστας
moustakas-kostas2.jpg

Ο Κώστας Μουστάκας μουσικός (κιθαρίστας, συνθέτης - τραγουδοποιός και συχνά ερμηνευτής των τραγουδιών του) σπούδασε κλασσική κιθάρα με τον κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε και εργάστηκε στη Λιβαδειά, όπου μάλιστα είχε και μουσική σχολή εκμάθησης κιθάρας, αλλά και αλλού, ενώ έδωσε ρεσιτάλ και μουσικές βραδιές τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία Λουξεμβούργο Ιταλία κ.α.) με ρεπερτόριο κλασσικό και νεώτερο.

Μελέτησε την ελληνική παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική συμμετέχοντας σε μουσικά σύνολα και ορχήστρες. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί «στην βασανιστική ανάγκη για δημιουργία» όπως λέει και ο ίδιος.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΡΕΣ - μουσική Κώστας Μουστάκας

(από το CD "ΝΥΧΤΕΣ ΥΓΡΕΣ" - τραγούδι Μιχάλης Κακέπης)

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

  • Το CD ΒΑΡΙΕΤΕ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ σε στίχους Τάσου Μ. (Αναστάσιος Μουχτερός). Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βαγγέλης Κορομιλής, ο ηθοποιός Σταύρος Γιαγκούλης, η Μαίρη Έσπερ και ο ίδιος ο Κώστας Μουστάκας. Το CD δεν ανήκει στο χώρο της φαντασίας αλλά στο χώρο της σκληρής πραγματικότητας ντυμένη με την αλμύρα της Θάλασσας και τις «λαθεμένες ανάγκες» των λιμανιών του κόσμου. Η θεματολογία των τραγουδιών είναι ποικίλη με κυρίαρχο το ναυτικό στοιχείο. Οι επιμέρους ενότητες πλαισιώνονται από τρεις οργανικές συνθέσεις. Το ΒΑΡΙΕΤΕ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση στην δισκογραφία του Κώστα Μουστάκα, αν και έχουν υπάρξει κάποιες νεανικές εμφανίσεις πριν από πολλά χρόνια, ενώ έχουν ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσουν έργα για βιολί και έργα για πιάνο. Ελληνικοί ρυθμοί φιλτραρισμένοι μέσα από την κλασσική παιδεία του συνθέτη «ντύνουν» τα 12 τραγούδια του CD. Για το αποτέλεσμα του δίσκου συνεργάσθηκαν εξαιρετικοί μουσικοί εκτός από τον ίδιο τον Κώστα Μουστάκα που έπαιξε κλασσική κιθάρα. Από τα σολιστικά όργανα όργανα που ακούγονται στην ηχογράφηση ξεχωρίζουμε στα έγχορδα το βιολί και το τσέλλο και στα πνευστά το όμποε και αγγλικό κόρνο. Η ανάγκη και η αγωνία του μουσικού που φιάχνει και τραγουδά ο ίδιος τα τραγούδια του είναι διάχυτη σ' ολόκληρο το δίσκο που μας φέρνει στην μνήμη ακούσματα από περασμένες δεκαετίες με σύμμαχο την βιωματική ποίηση του Τάσου Μ. συνθέτουν ένα ελκυστικό και πρωτότυπο ηχογράφημα, που κερδίζει τον ακροατή με την πρώτη στιγμή.
  • Ακολούθησε το cd Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ που είναι έντεκα ορχηστρικά κομμάτια στα οποία συνυπάρχουν στοιχεία από την ελληνική και την κλασσική μουσική. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την «ακριβή» λειτουργικότητα των μουσικών συνθέσεων και δημιουργεί στο ακροατή μία αίσθηση ηρεμίας- χαλάρωσης που τον μεταφέρει μέσα από ηχητικές εικόνες σε μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Στις ηχογραφήσεις του δίσκου εκτός από την κλασσική κιθάρα που παίζει ο ίδιος, ακούγονται συνθέσεις και για πιάνο. Η κιθάρα και το πιάνο είναι τα κυρίως σολιστικά όργανα ενώ παράλληλα ακούμε ήχους από τσέλο, όμποε, βιολί και κοντραμπάσο, που συμπληρώνουν την ορχήστρα. Στην δημιουργία της μουσικής, που περιλαμβάνεται στο CD, συνυπάρχουν στοιχεία από την ελληνική και την κλασσική μουσική.
  • Yπογράφει, επίσης, τις 10 ατμοσφαιρικές και μελωδικά πλούσιες συνθέσεις που αποτελούν το CD «ΝΥΧΤΕΣ ΥΓΡΕΣ». Περιέχει ποιήματα ερωτικής θεματολογίας του πρωτοεμφανιζόμενου Μάρκου Χαρίτου μελοποιημένα από τον Κώστα Μουστάκα και, σε ενορχήστρωση δική του, με έντονο το άρωμα από την μακροχρόνια ενασχόληση του με την κιθάρα. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΕΠΗΣ και συμμετέχει η ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ στο τραγούδι ‘’Ανάμεσα στους ίσκιους’’.

Πηγές

Βοιωτικά Γράμματα - Πολιτισμός
Τροφώνιο Ωδείο
http://www.musicmirror.gr/

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License