Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς
moni-osiou-serafeim.jpg

Το μοναστήρι κτίστηκε από τον Όσιο Σεραφείμ τέλος του 16ου - αρχές 17ου αιώνα μ.χ.

Βρίσκεται κοντά στη βουνοκορφή "Παλιοβούνα" του Ελικώνα, στα νότια-νοτιοδυτικά της Βοιωτίας, σχετικά κοντά στις παραλιακές τοποθεσίες "Ζάλτσα" και "Καραχάλιος". Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι του Όσιου Σεραφείμ ή του παπα-Σεραφείμ υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δρόμοι πρόσβασης. Ο ένας από το χωριό Πρόδρομος ή Χώστια. Ο άλλος από τον κόλπο της Ζάλτσας προς την Ανατολή και ο τελευταίος ο πιο δύσκολος από την Παλιοβούνα, την κορυφή του Ελικώνα. Διοικητικά η Μονή ανήκει στο Δήμο Κορώνειας.

Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στον πρόναο του καθολικού ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Καθημερινά αρκετοί προσέρχονται για να θεραπευθούνε αφήνοντας στον τάφο του πολύτιμα τάματα. Η μονή είναι σταυροπηγιακή, όπως φαίνεται από συνοδικό γράμμα του Πατριάρχου Κυρίλλου Α5 του Λουκάρεως (1638). Έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες.

Κατά την επανάσταση του 1821, εδώ έβρισκε συχνά κατάλυμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του. Το διακονούν καλόγεροι αλλά και επί πλέον, μόνο άντρες μπορούν να μπουν μέσα στο μοναστήρι.

Κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου (μνήμη του θανάτου του Οσίου) πλήθος κόσμου-προσκυνητών συρρέουν στην μονή να προσκυνήσουν τον Όσιο, και να ζητήσουν την βοήθεια του.

Στοιχεία επικοινωνίας

Μοναχός Παχώμιος
τηλ. 22640-31251
Πρόδρομος Βοιιωτίας 32 010

Σχετικές συνδέσεις

Όσιος Σεραφείμ Δομβούς

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License