Μήτσαινας Γεώργιος
mitsainas-giorgos.jpg

Ο Γεώργιος Μήτσαινας γεννήθηκε στις Θεσπιές Θηβών το 1938.

Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Σταδιοδρόμησε ως Ιπτάμενος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύθηκε το 1987 με το βαθμό του Υποπτεράρχου, συμπληρώνοντας 6.200 ώρες πτήσεως.

Υπηρέτησε στην 337 Μοίρα Παντός Καιρού (F-86D), στην 336 Μοίρα Κρούσεως (F-104G) και στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (NORATLAS), όπου πέταξε και CL-215 (Πυροσβεστικά). Διετέλεσε Διοικητής της 354 ΜΤΜ και Διοικητής της 134 Σμηναρχίας Μάχης.

Στην καριέρα του, υπηρέτησε ως Διευθυντής στο νεοσύστατο Κλάδο Επιχειρήσεων της ΔΑΥ, καθώς και σε διάφορες άλλες επιτελικές της θέσεις. Βοηθός Γραμματέα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ.

Έλαβε μέρος στην ειδική αεροπορική επιχείρηση ΝΙΚΗ το 1974. Επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ και προτάθηκε για το χρυσούν αριστείον ανδρείας. Το 1994 τιμήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) με το ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΝΙΚΗ.

Φοίτησε σε πολλά Σχολεία επιμόρφωσης εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας.

Εκπαιδεύτηκε στις ειδικές διαδικασίες των απ' αέρος ελέγχων των ραδιοβοηθημάτων στη FEDERAL ΑVIAΤΙΟΝ ΑDΜΙΝΙSΤRΑΤΙΟΝ (FΑΑ ΑCΑDΕΜΥ) στις ΗΠΑ. Έκτοτε, και επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος που εκτελούσε τους απ' αέρος ελέγχους όλων των ραδιοβοηθημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενίοτε και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Δίδαξε στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας το μάθημα "Επιχειρήσεις Αερομεταφορών". Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο".

Το 1991 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License