Μητάς Γιώργος | Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι ["Το σπίτι"]

Ενα παιχνίδι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, του Γιώργου Μητά
«Το Σπίτι» νουβέλα, Κίχλη

Mitas_Giorgos1.jpg

]Η ιδέα της ιστορίας του «Σπιτιού» γεννήθηκε ένα πρωινό του Γενάρη του 2010, καθώς κοιτούσα άυπνος και ταλαιπωρημένος, πίσω από το βρόμικο τζάμι του διαδρόμου μεγάλου αθηναϊκού νοσοκομείου, το πρώτο φως της

to-spiti.jpg

ημέρας να απλώνεται δειλά στον ουρανό. Ισως γι' αυτό στη βάση της να βρίσκεται το σκοτάδι – ένα βαρύ πέπλο σκιάζει το Σπίτι και τη ζωή των ενοίκων του, του ηλικιωμένου, εκκεντρικού συλλέκτη που ακούει στο όνομα Κάλφογλου και του ιδιόρρυθμου υπηρέτη του Συμεών. Δεν υπάρχει όμως σκοτάδι δίχως φως – και στο Σπίτι το φως φέρνει ο νεαρός, φέρελπις συγγραφέας Νίκος Βελισάρης, που, ανταποκρινόμενος στην παράξενη πρόσκληση του ιδιοκτήτη, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια ασυνήθιστη δοκιμασία.

Ενα παιχνίδι λοιπόν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι (μήπως αυτό δεν είναι το θέμα όλων των ιστοριών;), στο οποίο οι τρεις απρόσμενοι επισκέπτες εκείνου του παγερού πρωινού βρέθηκαν σύντομα πρωταγωνιστές, απαιτώντας όλον μου τον χρόνο και τη φροντίδα. Ενα παιχνίδι που εξελίσσεται μέσα σε ένα σχεδόν θεατρικό σκηνικό, υπό τους ήχους της τζαζ, κάτω από τον ουρανό της χειμωνιάτικης Υδρας, και στο οποίο, εκτός των τριών ηρώων, συμμετέχουν ενεργά το ίδιο το Σπίτι και το νησί που τους φιλοξενεί, καθορίζοντας τελικά την έκβασή του.

Το «Σπίτι», μια εκτενής νουβέλα γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, μου έδωσε την ευκαιρία να αφηγηθώ μια ιστορία που φλερτάρει ανοιχτά με το φανταστικό και το αφήγημα μυστηρίου, ικανοποιώντας έτσι μια παλιά επιθυμία, ενώ παράλληλα ενσωματώνει το σασπένς και τη γραμμική εξέλιξη της πλοκής του αστυνομικού μυθιστορήματος. Μέσα από αυτά τα γοητευτικά, βαθύσκια μονοπάτια, το «Σπίτι» μιλά για το μυστικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα δώρα και τους κινδύνους που κρύβονται στον δρόμο για την κατάκτησή του, αποτολμώντας συγχρόνως ένα σχόλιο πάνω στον χρόνο, την απώλεια και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.

Συνιστά επίσης μια ομολογία πίστης προς τη λογοτεχνία – αλλά και μια εξομολόγηση αγάπης προς τους ήρωες της αναγνωστικής μου νιότης – καθώς ο νεαρός ήρωας της νουβέλας θα ριψοκινδυνέψει τα πάντα προκειμένου να ανοιχτεί, για πρώτη φορά, στο πέλαγος της γραφής.

Πηγή

Εφημερίδα των συντακτών

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License