Μινύας (μυθολογία)

Ο Μινύας ήταν ήρωας του βοιωτικού Ορχομενού και γενάρχης των Μινύων, ενώ προς τιμήν του τελούνταν τα «Μινύεια». Γιος του Ποσειδώνα, είχε κόρες την Κλημένη και τις Αλκαθόη, Λευκίππη και Αρσίππη.

Ήταν ειρηνιστής και κυβέρνησε τον τόπο του δημοκρατικά. Για όλες τις κρατικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο τον είχαν οι Δημογέροντες. Έχτισε το θησαυροφυλάκιο, για να φυλάγονται οι θησαυροί του κράτους, έτσι ώστε οι Δημογέροντες να μπορούν να ελ΄γχουν τα οικονομικά του σε οποιαδήποτε στιγμή.

Υποστήριζε ακράδαντα ότι "οι άνθρωποι καλυτερεύουν μόνο μέσα από τις γνώσεις". Οι σοφότεροι δάσκαλοι από όλες τις πολιτισμένες χώρες της εποχής έφταναν στην πόλη του για να διδάξουν τα παιδιά τους. Ένα μέρος των εξόδων ήταν αρωγή του κράτους.

Ο Μινύας ήταν και νομοθέτης. Έλεγε ότι το κράτος δεν κυβερνιέται από το βασιλιά αλλά από τους νόμους. Την εποχή του το κράτος των Μινύων έφτανε μέχρι την Ιωλκό και ήταν το πλουσιότερο εκείνη την εποχή. Ο Όμηρος έλεγε ότι: Τρεις είναι οι πολύχρυσες πόλεις: Ίλιον, Μυκήναι, Ορχομενός.

Ο εμπορικός στόλος των Μινύων ήταν εφάμιλλος του στόλου των Μυκηνών και της Κνωσού.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License