ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ”

Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” (πρώην Δημοτική Χορωδία Δ. Λεβαδέων) ιδρύθηκε το 1968 από πολίτες της Λιβαδειάς, με σκοπό τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης αλλά και για την αναβάθμιση του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού επιπέδου της πόλης.

xorodia.JPG

Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό καταφέρνοντας να διακριθεί. Διάφορες δοκιμασίες ωστόσο, οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας της. Κατάφερε να επανιδρυθεί, με τις επίμονες προσπάθειες των μελών της, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή της τότε Δημοτικής αρχής. Από τον Οκτώβριο του 2003 τη διεύθυνση και τη διδασκαλία της έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης μαέστρος TODOR KABAKCHIEV, βραβευμένος με πολλά χρυσά βραβεία για την συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Βουλγαρίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Το Μάιο του 2006 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της UNECKO.

Tα 9 τελευταία χρόνια, η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” (πρώην Δημοτική Χορωδία Δ. Λεβαδέων) έχει πραγματοποιήσει επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και χορωδιακές συναντήσεις στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, το Salzburg της Αυστρίας , την Κύπρο, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Το Μάρτιο του 2007 έλαβε μέρος στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ TIMOTEI POPOVICI που διοργανώθηκε στην πόλη της Ρουμανίας Sibiu, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για τον εορτασμό της εκλογής της, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το Λουξεμβούργο.

Το Σεπτέμβριο του 2007 έδωσε συναυλία στη πόλη της Λιβαδειάς με τη κλασική ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 2010 παρουσίασε το έργο ΖΟΡΜΠΑΣ με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα – VRATZA – της Βουλγαρίας και τη Σχολή Κλασσικού & Σύγχρονου Χορού της Βασιλείας Κουρσάρη στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έδωσε συναυλία πάλι στο ανοιχτό Θέατρο Κρύας με την συμμετοχή των: Γιάννη Σπανό, Μανώλη Μητσιά, Πένυ Ξενάκη και Ασπασία Φραγκούλη.
Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται όλα τα είδη χορωδιακής μουσικής, ξένων και ελλήνων συνθετών, από την προκλασική περίοδο μέχρι σήμερα, συνεργάζεται δε με πολλούς επιφανείς καλλιτέχνες έλληνες και ξένους.

Η έδρα της ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” βρίσκεται στο Θολωτό της Κρύας. Το κτίριο που λειτουργούσε από την τότε δημοτική αρχή σαν αποθηκευτικός χώρος παραχωρήθηκε το 2008 από τον τότε Δήμο στην ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” που εκείνη την περίοδο λειτουργούσε σαν νομικό πρόσωπο και ονομαζόταν ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Δ. ΛΕΒΑΔΕΩΝ, εφόσον το ανακατασκευάσει να το αξιοποιήσει σαν έδρα της. Με χρηματοδότηση από συνδρομές πολιτών και επαγγελματιών της πόλης, αλλά και με πολύ προσωπική εργασία των μελών της χορωδίας, η αίθουσα του Θολωτού της Κρύας πήρε τελικά την μορφή που έχει σήμερα.

Το 2011 και μετά από απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής, η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” έπαψε να είναι νομικό πρόσωπο και να έχει την αποκλειστική χρήση της αίθουσας. Επιπλέον με νέα απόφαση της Δημοτικής Αρχής, έπαψε να ονομάζεται Δημοτική Χορωδία Δ. Λεβαδέων. Με ομόφωνη απόφαση των μελών της μετονομάστηκε σε ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ”. Εφεξής συστεγάζεται στην αίθουσα του θολωτού της Κρύας, με τα μέλη της νέας χορωδίας του Δήμου (σε διαφορετικές ημέρες και ώρες).

Τον Ιούνιο του 2012 και έπειτα από την διενέργεια εκλογών, τα μέλη της ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ” εξέλεξαν Διοικητικό Συμβούλιο. Η χορωδία συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της, αποτελεί πλέον Πολιτιστικό Σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πηγή

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΡΚΥΝΑ”

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License