Δημοσιογράφος, κριτικός, συγγραφέας, μεταφραστής, διανοητής.
Ο Κωστής Μεραναίος γεννήθηκε στον Ορχομενό το 1913 και ανατράφηκε στη Λιβαδειά, όπου τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο, το Σχολαρχείο και το Γυμνάσιο.
Ο Κωστής Μεραναίος με την ακλόνητη θρησκευτική του πίστη που την απέκτησε μόλις 13 χρονών, σαν ένα παιδί της εκκλησίας, γεμάτος περιέργεια, πέρασε ελεύθερα στο χώρο της παιδείας διαβάζοντας την «Ζωή» και την «Ανάπλαση» θέλοντας να ακολουθήσει την επιστήμη της Θεολογίας.
Καταπιάστηκε με την «Δογματική» του Ανδρούτσου, όπου άρχισαν οι πρώτες απορίες - ανησυχίες θέλοντας να ακολουθήσει την απολογητική.
Ήθελε 15χρονος να δώσει εξηγήσεις σε φιλοσοφικά και κοινωνικά φαινόμενα - πέρα από τις δυνάμεις του - και η ανυπόταχτη δίψα για μάθηση τον οδήγησε στη Νομική Σχολή των Αθηνών - που δεν ακολούθησε ποτέ. Πολύ γρήγορα στράφηκε στη φιλοσοφία,στην κοινωνιολογία, στην ψυχανάλυση και στη λογοτεχνία.
Η ευρύτατη γλωσσομάθεια του και οι τεράστιες προσπάθειες αυτοδιδαχής του τον βοήθησαν στην προσπέλαση και διερεύνηση των μεγάλων προβλημάτων της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σκέψης. Γρήγορα πέρασε σε εκπληκτικές μεταφράσεις έργων των Φρόϋντ, Νίτσε, Σοπενχάουερ, Τσβάιχ, Γιούνγκ και άλλων π.χ.
- (1980) Αμόκ / Στέφαν Τσβάιχ, [μετάφραση]
- (1980) Μενοράχ / Στέφαν Τσβάιχ, [μετάφραση]
- (1980) Το γράμμα μιας άγνωστης / Στέφαν Τσβάιχ, [μετάφραση]
- (1946) Ιστορία της γαλλικής επανάστασης / Αλμπέρ Ματιέ, [μετάφραση]
- Η καταστροφή μιας καρδιάς / Στέφαν Τσβάιχ, [μετάφραση]
- Λέων Τολστόη / Στέφαν Τσβάιχ [μετάφραση]
έχει εκδόσει τα βιβλία
- Βιολογική τάξη και κοινωνική αταξία (1973)
- Για μιά σημερινή παρουσία του Χριστιανισμού (1950),
- Η Θέση της Φιλοσοφίας στην εποχή μας (1956)
- Η παρακμή των φιλοσόφων και ο μαρξισμός
- Μελετήματα φιλοσοφικά "φιλολογικά" (1957)
- Προοίμια για την φιλοσοφία, την επιστήμη και τον άνθρωπο (1960),
- Φυσική και Ποίηση (1970)
Υπήρξε αρχισυντάκτης τριών περιοδικών
- των «Καλλιτεχνικών Νέων» στην κατοχή (1943-1944),
- του περιοδικού «Ο Αιώνας μας» (1947-1949),
- και της «Αιξωνής» (1950-1952) και δημοσίευσε μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.
Η πολυμέρεια στην μάθηση που άνετα εκφράστηκε σ' όλους τους χώρους από την λογοτεχνία στην φιλοσοφία, στην «Ιστορία, στη Φυσική, στις Εικαστικές τέχνες και προπαντός στην ψυχανάλυση και στα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι εύκολο ακόμα και συνοπτικά να αναφερθούμε στο έργο και στην προσφορά του δημοσιογράφου, συγγραφέα και διανοητή Κωστή Μεραναίου.
Πηγές
Γεωργίου Π. Κωσταγιάννη: Σύγχρονες Πνευματικές Μορφές - Δημοσιογράφος Κριτικός Συγγραφέας Διανοητής (Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας, 6/97)