Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Ιστορική αναδρομή

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας ιδρύθηκε στη Λιβαδειά τον Ιούλιο του 1954 ως Δημοτική, μερίμνη του τότε Δημάρχου Λουκά Νίκαινα και του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Γεωρ. Γιανακοπούλου.

liblivadia96x96.jpg

Την 1η Φεβρουαρίου 1956 έγινε Δημόσια, με πρωτοβουλία του Επιθεωρητού Βιβλιοθηκών Κωνσταντίνου Σολδάτου. Έκτοτε υπάγεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες υπάγονταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών).

Στις 13 Αυγούστου 1980 διευρύνθηκε και έγινε Κεντρική, εντάσσοντας στη δύναμή της Κινητή Μονάδα, δηλαδή Βιβλιοαυτοκίνητο που της παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Προεδρίας το 1981.

Στέγαση

Σις αρχές του 1980 στεγαζόταν στο οίκημα της Βασιλικής Ανδ. Καζάζη στην Πλατεία Αθ. Διάκου, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό. Το 1980 μεταφέρθηκε στο τότε νεόκτιστο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λεβαδέων. Τέλος, τον Ιούνιο του 2003 μεταστεγάστηκε σε τριόροφο κτήριο, ιδιοκτησίας Ν. Καλογρηά, σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην περιοχή παλιού κινηματογράφου «Έρκυνα».

Διοίκηση

Η Βιβλιοθήκη είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται κατ’ ευθείαν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Αρχείων. Διοικείται από πενταμελές Εφορευτικό Συμβούλιο και το Διευθυντή.

Προσωπικό

  • Μόνιμο προσωπικό: δύο (2) ΠΕ-Βιβλιοθηκονόμων, ένας (1) ΔΕ-Διοικητικού-Λογιστικού
  • Συμβασιούχοι: δύο (2) ΤΕ-Βιβλιοθηκονόμων, 1 (1) ΔΕ-Οδηγών
  • Αποσπασμένοι: ένας (1) εκπαιδευτικός Β/θμιας εκπαίδευσης

Συλλογές - Δωρεές

Την 1η Φεβρουαρίου 1956 η Βιβλιοθήκη διέθετε 650 βιβλία και στο τέλος του έτους έφθασε τα 1200.
Τα πρώτα χρόνια εμπλουτιζόταν κυρίως με δωρεές ιδιωτών φίλων της Βιβλιοθήκης, ενώ τα τελευταία χρόνια κυρίως με αγορές. Οι δωρεές αυτές είναι αξιόλογες και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Λόγω του μεγέθους των δωρεών ξεχωρίζουν:

  • Η Δωρεά του Δημητρίου Παπασπύρου, το 1980 σε μνήμη του αδελφού του Τάσου Παπασπύρου, και το 1987 (λίγο πριν τον θάνατό του) της προσωπικής του βιβλιοθήκης και αντικειμένων (μετάλλια, έπιπλα κλπ.)
  • Η Δωρεά του συγγραφέα Τάκη Λάππα με δικά του έργα, αλλά και έργα άλλων συγγραφέων
  • Η Δωρεά του Επαμεινώνδα Καούρη
  • Η Δωρεά της Αθηνάς Λάππα-Παπαδάκη
  • Η Δωρεά της Λιλίκας Νάκου
  • Η Δωρεά του Ιδρύματος ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ
  • Η Δωρεά του Γιάννη Περγαντά

Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 100.000 τόμους. Η καταγραφή, ταξινόμηση και καταλογράφηση τους ξεκίνησε ουσιαστικά το 1986 και έκτοτε συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, ενώ από το 1993 ξεκίνησε η αυτοματοποίηση του υλικού με χρήση του ΑΒΕΚΤ 4.0 (περιβάλλον DOS), ενώ σήμερα χρησιμοποιεί το ΑΒΕΚΤ 5.6 (περιβάλλον Windows).

Οργάνωση και επεξεργασία του υλικού

Η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το διεθνώς αποδεκτό σύστημα DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION (21η έκδ.), ενώ χρησιμοποιούνται τοπικά σύμβολα για ταξινόμησης για λόγους διευκόλυνσης κατά τη καθημερινή αναζήτηση και χρήση.

Οι δέκα κύριες κατηγορίες ταξινόμησης είναι:

* 000-099 Γενικά
* 100-199 Φιλοσοφία και συναφείς κλάδοι
* 200-299 Θρησκεία
* 300-399 Κοινωνικές επιστήμες
* 400-499 Γλώσσα
* 500-599 Θετικές επιστήμες
* 600-699 Εφαρμοσμένες επιστήμες (Τεχνολογία)
* 700-799 Καλές Τέχνες
* 800-899 Λογοτεχνία
* 900-999 Γεωγραφία-Ιστορία

Η καταλογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογράφησης (ΑΑCR2) της ALA (AMERICAN LIBRARY ASSOCIATION), ενώ η λημματογράφηση είναι ένας συγκερασμός των Αρχείων Κθιερωμένου Τύπου του Συλλογικού Καταλόγου Δημοσίων Βιβλιοθηκών και του Θεματικού Καταλόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης (εκδ. CD 2003).

Η αγορά των βιβλίων γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης είναι συνεχής και ικανοποιητικός. Η επιλογή των προς αγορά βιβλίων γίνεται από το υπαλληλικό προσωπικό, έχοντας βασικό κριτήριο τις ανάγκες των αναγνωστών και τις ελλείψεις της Βιβλιοθήκης, ενώ η ενημέρωση γίνεται από την τρέχουσα Βιβλιογραφία, τον περιοδικό τύπο, το διαδίκτυο, τους καταλόγους των εκδοτικών οίκων κλπ.

Εκτός, όμως, του βιβλιακού υλικού, η βιβλιοθήκη διαθέτει πολλούς τίτλους περιοδικών, εφημερίδων, οπτικοακουστικού υλικού (CD, DVD, δίσκους βινυλίου, διαφάνειες, βιντεοταινίες κτλ., αλλά και ψηφιακή συλλογή. Το υλικό, γενικά, που διαθέτει ως Δημόσια Βιβλιοθήκη, είναι ποικίλου περιεχομένου και καλύπτει όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης.

Διαδικτυακή δραστηριότητα

Τα τελευταία χρόνια, επωφελούμενη από τις νέες τεχνολογίας web 2.0 κλπ., έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Για την ίδια τη Βιβλιοθήκη
Για τη Βοιωτία
Για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα

Το Κανάλι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο Youtube

Στοιχεία επικοινωνίας

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Διευθυντής: Λεωνίδας Διαμαντής
Διεύθυνση: Κάδμου 7 & Δαιδάλου, Λιβαδειά 321 00
Τηλεφωνικό Κέντρο: 22610-89970 & 22610-81340
FAX: 22610-81028
Email: vivlivad[at]sch.gr

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License