Λιανός Απόστολος Κ. (1925-19 )
lianos-apostolos.jpg

Ο ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ γεννήθηκε στή Λιβαδειά το 1925 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Έφηβος εισέρχεται στη δημοσιογραφία και τα πρώτα φιλολογικά του πονήματα εμφανίζονται στον Τύπο της γενέτειρας του, όπου συνεχίζει και αργότερα με όλα σχεδόν τα είδη του λόγου: αρθρογραφία, επιφυλλιδογραφία, μελέτη, χρονογράφημα, κριτική, ποίηση.

Στο μεταξύ παίρνει ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση και είναι καθ' όλο το διάστημα της Κατοχής μέχρι την Απελευθέρωση ένας από τους πρωτεργάτες της στην περιοχή τής Λιβαδειάς, συντάκτης των πλείστων εθνεγερτικών κειμένων που καλούν τον λαό της Βοιωτίας σ' εξέγερση κατά των κατακτητών. Για τήν δράση του αυτή καταδικάζεται ερήμην σε θάνατο από το Ιταλικό Στρατοδικείο Αθη¬νών (1943).

Μετά τήν Απελευθέρωση, συντάκτης και συνεργάτης διαφόρων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών, δημοσιεύει (σε συνεργασία με τον Δ. Παπασπύρου) την μελέτη «Το Κωπαϊδικόν Ζήτημα» (1951), πού θέτει τις βάσεις για την επίλυση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος και την απόδοση τής Κωπαϊδικής γης στους ακτήμονες καλλιεργητές.

Διετέλεσε επί Κυβερνήσεων Κέντρου Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης (1963), Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Υπουργού Προεδρίας τής Κυβερνήσεως (1964—65), Ειδικός Συνεργάτης του Υφυπουργείου Τύπου καί Συνεργάτης — πολιτικός σχολιαστής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας κατά την ίδια περίοδο. Μετά τα «Ιουλιανά» (1965) υπέβαλε την παραίτηση του απ' όλες τις Κυβερνητικές θέσεις, και έκτοτε δικηγορεί στην Αθήνα.

Ποιητικά του: «Το Τραγούδι τής Εφηβείας» (1954), διάσπαρτη εργασία του σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ υπάρχει αρκετό ανέκδοτο υλικό.

lianos-Spondh.png
Πηγές

- Γιάννη Κωτσαδάμ: Ανθολογία Βοιωτών Ποιητών (1974)
- Περ. ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License