Κυριάκι Βοιωτίας
kyriaki.jpg

Το Κυριάκι είναι είναι χωριό του Νομού Βοιωτίας και έχει πληθυσμό 2.161 κατοίκους (απογραφή 2001). Είναι κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο 718 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο, και η έκταση που καταλαμβάνει είναι 130 τ.χ.

Απέχει 18 χιλ. περίπου απο την Λειβαδιά, την πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Το Κυριάκι είναι χτισμένο σε ένα γραφικό οροπέδιο του Ελικώνα και βρίσκεται περιτριγυρισμένο από σπάνιας ομορφιάς δάσος κεφαλονίτικης ελάτης. Αποτελεί το σταυροδρόμι του Ελικώνα καθώς απέχει μόλις 135 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από την Αράχωβα. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις για τον επισκέπτη (ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέρειες, μπαρ & παντός είδους μαγαζιά). Πολλά σημαδεμένα ορειβατικά μονοπάτια και μεταβυζαντινά ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στα γεωγραφικά του όρια. Το χειμώνα χιονίζει πολύ συχνά και σχεδόν 2 - 3 μήνες το χρόνο το χωριό είναι καλυμένο από πολλά χιόνια.

Στο όμορφο αυτό χωριό κατοικούν περίπου 2.470 Κυριακιώτες και Κυριακιώτισσες, που αγαπούν τον τόπο τους και καμαρώνουν με την ομορφιά του, και μιλούν μέχρι σήμερα την αρβανίτικη διάλεκτο.

Τρεις διαφορετικές διαδρομές συνδέουν το χωριό με τον υπόλοιπο νομό. Ένας δρόμος 24 χλμ. μέσα στα έλατα, ενώνει το Κυριάκι με την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, Λιβαδειά. Επίσης, μετά το Δίστομο και το Στείρι συναντούν οι εκδρομείς το χωριό, καθώς ανεβαίνουν στον Ελικώνα. Τρίτη επιλογή είναι η διαδρομή μέσω της Αγίας Τριάδας, στην οποία, ολοκληρώνοντάς την, συναντούν την Αρβανίτσα, έναν χώρο δασικής αναψυχής.

Φτάνοντας ο επισκέπτης στα πρώτα σπίτια του χωριού και βλέποντας τα γραφικά και ήσυχα στενά, προϊδεάζεται για το τι θα συναντήσει στο εσωτερικό. Κάνοντας μια βόλτα, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο να γευτεί τα αγνά προϊόντα που παράγονται από τους Κυριακιώτες, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το κρασί και το λάδι, να επισκεφθεί τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες ή τις καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά και να αναπαυθεί σε έναν από τους ξενώνες ή σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Κυριάκι, αν και χωριό, δεν υστερεί καθόλου στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης, αφού κάθε βράδυ οι καφετέριες μετατρέπονται σε bars με πολύ χορό και μουσική για όλες τις προτιμήσεις.

Πολλά είναι τα σημεία, μέσα και έξω από το χωριό, που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρικο πλάτανο και η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση. Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας με το θεατράκι και την παιδική χαρά και πίσω της, η πέτρινη, Μεγάλη Βρύση, η οποία τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό σήμερα, περιμένει να ξεδιψάσει όποιον περνά από το σημείο αυτό. Στη βόρεια άκρη του Κυριακίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου με τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο και την θέα προς το Παλιόκαστρο.

Το Παλιόκαστρο είναι ένας λόφος, απέναντι από το χωριό και προς τη δύση, στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Φωκική πόλη Φλυγόνιον, της οποίας τα ερείπια συνυπάρχουν με το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Από εκεί, μπορεί κανείς να δει το χωριό από ψηλά και να θαυμάσει την Λάκκα, τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό.

Μόλις 5 χλμ. από την πλατεία του χωριού, απέχει η Αρβανίτσα. Ένας χώρος δασικής αναψυχής, που βρίσκεται υπό την προστασία της Κοινότητας Κυριακίου. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο μέσα στα έλατα, σαν βγαλμένο από παραμύθι, όπου υπάρχει αναψυκτήριο, παιδική χαρά και πολύ γρασίδι και δροσιά, που βοηθούν τους εκδρομείς να ξεφύγουν για λίγο από την μονότονη καθημερινότητα.

Τέλος, ο Καραχάλιος (Παναγία Καλαμιώτισσα), ο Καριώτης και ο Ταρσός είναι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Κυριακίου. Εκεί περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι του χωριού, απολαμβάνοντας τις καθαρές παραλίες, τα ολόφρεσκα ψάρια και την ησυχία της φύσης, που συνοδεύεται από τον ήχο της θάλασσας, τον θόρυβο των τζιτζικιών και το κελάηδισμα των πουλιών.

Πηγές

http://www.kiriakivillage.gr

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License