Κρέων (μυθολογία)
CreonCreusaMedea.jpg

Ο Κρέων ή, κατά τα νεοελληνικά, Κρέοντας ήταν γιος του Μενοικέα και αδελφός της Ιοκάστης και της Ιππονόμης, σύζυγος του Αλκαίου.

Μετά την δολοφονία του Λάϊου, βασιλιάς της Θήβας και σύζυγος της Ιοκάστης, ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του θρόνου.
Τότε εμφανίστηκε η Σφίγγα, που με το περίφημο αίνιγμά της ταλάνιζε την πόλη και την υποχρέωνε να περάσει μια περίοδο δύσκολη, αφού δυσκόλευε την εύκολη διάβαση προς αυτήν. Ο Κρέοντας, για να εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο, βγάζει διάταγμα και ανακηρύσσει πως όποιος σκοτώσει τη Σφίγγα θα αποκτήσει ως αντάλλαγμα το θρόνο της Θήβας και θα πάρει για γυναίκα του την Ιοκάστη.

AntigoneCreon.jpg

Έτσι όταν ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα και σκοτώνει τη Σφίγγα, ο Κρέοντας του παραδίδει τη Θήβα και την Ιοκάστη.

Ο Κρέοντας ήταν αυτός, που εμπιστευτικά, στάλθηκε από τον Οιδίποδα στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει τα αίτια του λοιμού και πώς αυτός θα λυθεί.

Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας η αδελφή του αυτοκτόνησε, ενώ ο ανιψιός και γαμπρός του αυτοτυφλώθηκε. Οι δίδυμοι αδελφοί Ετεοκλής και Πολυνείκης, γιοι και αδελφοί του Οιδίποδα, φιλονίκησαν για τον θρόνο. Αυτή η διαμάχη οδήγησε στον περίφημο πόλεμο των "Επτά επί Θήβας".

Η λήξη του πολέμου αναγόρευσε τον Κρέοντα ξανά βασιλιά των Θηβών, ως τον μόνο συγγενή του βασιλικού οίκου. Η πρώτη κίνηση του Κρέοντα ήταν να ενταφιάσει τον Ετεοκλή και να απαγορεύσει την ταφή του νεκρού Πολυνείκη, με την πρόφαση ότι ενήργησε ως πολέμιος της πόλης. Η ανυπακοή της Αντιγόνης τον οδηγεί να της επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις και διατάζει τον εγκλεισμό της σε σπηλιά, χωρίς τροφή και νερό, μέχρι να πεθάνει. Η παρουσία και τα παρακάλια του γιού του Αίμονα, αρραβωνιαστικού της Αντιγόνης, δεν τον μαλακώνουν. Η Αντιγόνη αυτοκτονεί. Το παράδειγμά της ακολουθεί και ο Αίμονας. Όμως η τραγωδία δεν σταματά εδώ: η μητέρα του Αίμονα και γυναίκα του Κρέοντα, η Ευρυδίκη, μαθαίνοντας τον άδικο χαμό του γιού της, κρεμάστηκε.

Πηγές

Hellenica

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License