Κωτσαδάμ Γιάννης Σ.
kwtsadam-giannis.gif

Ο Κωτσαδάμ Γιάννης είναι φιλόλογος, ιστορικός και π. Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Ζερίκι και στα Χειμαδιά Ζερικίου (όπου γεννήθηκε, 1934), κοντά στη θάλασσα του Κορινθιακού. Μετά από περιπέτειες και στερήσεις, περάτωσε τις Γυμνασιακές σπουδές στη Νεμέα Κορινθίας και στη συνέχεια πέτυχε με υποτροφία του IΚΥ (Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών της οποίας περάτωσε το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα και στη συνέχεια και το Φιλοσοφικό Τμήμα.

Ακολούθησε την εκπαιδευτική κατεύθυνση και υπηρέτησε σε σχολεία της Επαρχίας και των Αθηνών. Πρωτοδιορισμένος καθηγητής σε επαρχιακό Γυμνάσιο (Καπαρέλλι Θηβών, Βοιωτίας) δημιούργησε την πρώτη στα μεταπολεμικά χρόνια «Μαθητική Κοινότητα» και οδήγησε τους μαθητές του σε έκδοση μαθητικού περιοδικού - «Μαθητικοί Αντίλαλοι». Περάτωσε την εκπαιδευτική του διαδρομή ως Δ/ντής Β'θμιας Εκπαίδευσης στη Δ/νση Λακωνίας. Ήδη από τα φοιτητικά χρόνια είχε ενεργή συμμετοχή στο συνδικαλισμό. Εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Βοιωτών Σπουδαστών «Ο Πλούταρχος» και αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην ΟΤΣΣΕ (Ομοσπονδία Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας). Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας εκλέχθηκε Πρόεδρος και Γ. Γραμματέας διαφόρων ΕΛΜΕ και Ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ. Εκπροσώπησε την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) σε Πανευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Συνέδριο Εκπαιδευτικών τον Αύγουστο του 1975 στο Morges της Ελβετίας όπου υπέβαλε και την πρόταση: να βραβεύεται κάθε χρόνο ο αξιολογότερος Υπουργός Παιδείας στις χώρες της Ευρώπης.

Μεταξύ του διδακτικού του έργου και της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και με γενικότερου ενδιαφέροντος άρθρα και μελέτες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Πάντοτε επίκεντρο των μελετών και δραστηριοτήτων του είναι η επίτευξη του υπέρτατου στόχου που διατύπωσε ο αρχαίος στοχασμός: βελτίους ποιείν τους πολίτας εν ταις πόλεσιν. Ασχολείται με τη μελέτη της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας, εμβαθύνοντας στην πολιτική διάσταση των γεγονότων.

Επί σειρά ετών κράτησε στήλες κριτικής σε περιοδικά («ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», «ΠΕ1ΡΑΪΚΗ-ΠΑΤΡΑΪΚΗ», «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ») και εφημερίδες («ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «ΦΩΣ» Λεβαδείας, «ΒΡΑΔΥΝΗ», κ.λπ.), ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά με άρθρα κοινωνικού-εκπαιδευτικού περιεχομένο(«ΒΗΜΑ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», «ΜΑΧΗΤΗΣ», «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ», «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», ..ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ», «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ», «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ», «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» κ.ά.).

Συνεργάτης επί χρόνια του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, έχει γράψει διάφορα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του ΚΜΕ.

Παράλληλα, σε διαλέξεις και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, έχει ασχοληθεί με θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού (ΕΡΤ, Ρ/Σ Σπάρτης, Ρ/Σ Λιβαδειάς).

Επίσης, έχει ασχοληθεί με το Δημοτικό Τραγούδι και έχει γράψει στίχους για τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε cd.

Στις 16.3.1996 η Γενική Συνέλευση της ΣΤ' ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Αθήνας με ομόφωνη απόφαση τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της «για τη συνεχή, πολύτιμη και γενικά αποδεκτή και αναγνωρισμένη συναδελφική προσφορά» του και στις 12.05.2004 ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας, σε ειδική τελετή, του απένειμε τιμητική πλακέτα και Δίπλωμα «για την εν γένει προσφορά του στην Εκπαίδευση και στα Ελληνικά Γράμματα».

Εργογραφία

  • ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Εισαγωγή και γενική ανάλυση, Αθήνα 1965, Βασιλείου).
  • ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Εισαγωγή και γενική ανάλυση, Γενάρης 1967, (εκδ. Π. Pάνoυ)
  • ΟΜΉΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ, Εισαγωγή και γενική ανάλυση, Αθήνα,Φλεβάρης 1965, (εκδ. Π. Ράνου).
  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙ0Υ, Αθήνα 1971, (εκδ. «Επτάλοφος»).
  • ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, Εισαγωγή και γενική ανάλυση, Αθήνα 1977, (εκδ. Δ. Παπαδήμα).
  • ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, Εισαγωγή και γενική ανάλυση, Αθήνα 1978, (εκδ. Δ. Παπαδήμα).
  • ΔΟΚΙΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, 4η έκδ. Αθήνα 1989, (εκδ. Αναστασάκης).
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ-ΕΚΦΡΑΣΗΣ, Αθήνα 1989, (εκδ. Αναστασάκης).
  • Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ, Θανάσης Διάκος, (θέατρο), Αθήνα 1967, (εκδ. Π. Ρόνου).
  • ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΒΟΙΩΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, Αθήνα, 1974 .
  • ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, (εκδ, «lωλκός»), Αθήνα 1999,
  • ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ, Κριτική μελέτη, (εκδ, «Γαβριηλiδης», Αθήνα 2000).
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, «<Μακεδονικές Εκδόσεις»), Αθήνα 2003.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΟΛΟΓΙΑ «<Μακεδονικές Εκδόσεις»), Αθήνα 2003 .
  • ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ποιήματα, (εκδ. «Γαβριηλiδης»), Αθήνα 2004.
  • Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, Εκδόσεις:Μορφωτικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς 2006.

Πηγές

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License