Κόκκαλης Πέτρος Σ. (1896-1962)
Πέτρος-Κόκκαλης.jpg

Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε το 1896 στη Λιβαδειά της Βοιωτίας. Σπούδασε ιατρική και αναδείχτηκε σε κορυφαίο καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, διαδραμάτισε εξαιρετικό κοινωνικοπολιτικό ρόλο. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, συνεργάστηκε με το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και έγινε μέλος της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης).
Στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου (1947-49) ήταν μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) και μετά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατου της Ελλάδας, μαζί με άλλους πολιτικούς πρόσφυγες, κατέφυγε στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου ανέπτυξε αξιόλογη επιστημονική και κοινωνική δράση (Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας στο παιδί κ.ά.). Στην Αθήνα, μετά την απελευθέρωση από τα γερμανικά στρατεύματα, μαζί με τον Ν. Κιτσίκη και άλλους διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυση της εταιρίας «Επιστήμη-Ανοικοδόμηση».

Στα χρόνια της παραμονής του στις σοσιαλιστικές χώρες εργάστηκε ως Χειρουργός (οργάνωσε στο σοσιαλιστικό Βερολίνο Κέντρο Χειρουργικών Ερευνών) και πολιτικό στέλεχος για την εθνική ανεξαρτησία και την γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας. Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου χειρουργούσε στο βουνό τους τραυματίες του Δημοκρατικού στρατού αλλά και πολίτες με εκπληκτικά αποτελέσματα κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες και έλλειψη στοιχειωδών μέσων.

Πηγή
Γιάννη Κωτσαδάμ: Η Βοιωτία από την Αρχαιότητα εώς τις μέρες μας - Αθήνα 2006

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License