Κελέρμενος Νίκος (1953-2023)
"Νίκος Κελέρμενος"
Νίκος Κελέρμενος

Ο Νίκος Κελέρμενος γενήθηκε στη Λιβαδειά. Έφυγε από τη ζωή το 2023.

Ήταν Καρδιολόγος, Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1985. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία και μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Harvard της Βοστόνης και Washington του Saint Louis επί 2,5 έτη. Εργάσθηκε στην Καρδιολογική Κλινική και στο Αιμοδυναμικό τμήμα του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών επί 6,5 έτη.

Ήταν μέλος Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και υπήρξε μέλος Συντακτικών Επιτροπών Ιατρικών Περιοδικών. Ήταν συνεργάτης της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και κριτής επιστημονικών εργασιών στο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο επί 8 έτη. Δημοσίευσε αρκετές δεκάδες Eπιστημονικές Eργασίες, Άρθρα και Δημοσιεύσεις σε περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς επίσης και σε Abstract Books,

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και του περιοδικού «Νέος ΕΡΜΗΣ ο ΛΟΓΙΟΣ». Έχει αρθρογραφήσει για θέματα εκλαϊκευμένης Ιατρικής και κοινωνικο-πολιτικού προβληματισμού, σε περιοδικά και εφημερίδες. Ασχολήθηκε με θέματα Ιστορίας και Ιστορίας της Ιατρικής, και συνεργάστηκει με Λογοτεχνικά και Ιατρικά περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά.


Εργογραφία

  • Καρδιά και Καρδιακές Παθήσεις - Τι πρέπει να ξέρω, Ν. Παπάζογλου – Ν. Κελέρμενος, Αθήνα 1986.
  • Λόγος Εφάπτωρ (ποιητική συλλογή), ΛΕΒΑΔΟΣ 1996.

Μεταφράσεις

  • (2013) El - Cheikh, Nadia - Maria, Το Βυ­ζάν­τι­ο ό­πως το εί­δαν οἱ Ά­ρα­βες, (Ἐπιμέλεια – Μετάφραση – Παραρτήματα), Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα.
  • (1998) Miller, Timothy S., Η γέννησις του νοσοκομείου στην Bυζαντινή Aυτοκρατορία, (Μετάφραση – Επιμέλεια), Ιερά Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας - Βήτα Ιατρ. Εκδόσεις, Αθήνα.
  • (1988) Opie, Lionel H., Φάρμακα στην καρδιολογία, (Μετάφραση – Επιμέλεια), Ιατρ. Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα.

Επιμέλεια

Στα βιβλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας - Ι. Πρ. Άγιος Ρηγίνος ο Λεβαδεύς, σε συνεργασία με τον Αρχιμ/τη Αλέξιο Σαμαρτζή:

  • Μνήμη Μικρασιατικής Καταστροφής 1922-2002 (80 Χρόνια), Λεβάδεια 2003
  • Ελληνισμός και Χριστιανισμός - Από την Αντιπαράθεση στη Συνάντηση, Λεβάδεια 2007,
  • Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και η Ιστορική Μνήμη του Ελληνισμού, Λεβάδεια 2011.

Πηγές

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License