Καραβασίλη Λιάνα

Η Λιάνα Καραβασίλη είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς.

karavassili-liana.jpg

Γεννήθηκε στην Αθήνα και στα πεντέμισι χρόνια της ξεκίνησε μαθήματα μουσικής.

Απέκτησε πτυχίο ακορντεόν μόλις δεκαπέντε ετών, με το βαθμό άριστα παμψηφεί. Αποδέχτηκε την πρόταση συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου (παράρτημα Ζωγράφου), όπου δίδασκε ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε στο Λύκειο και συνέχιζε τις μουσικές της σπουδές. Με καθηγητή τον Αμάραντο Αμαραντίδη παίρνει τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας, όλα με το βαθμό άριστα και παράλληλα φοιτεί στο ΕΜΠ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Με καθηγητή τον Στάθη Ουλκέρογλου αποκτά δίπλωμα σύνθεσης, επίσης με το Βαθμό άριστα.

Το 1989 έρχεται στη Λιβαδειά εγκαταλείποντας την Αθήνα και το Πολυτεχνείο και ιδρύει τη «Μουσική Σχολή Ιουλίας Καραβασίλη». Το επίπεδο σπουδών της σχολής, την κάνει γνωστή στη πόλη της Λιβαδειάς, καθώς αναδεικνύει δεκάδες ταλαντούχα παιδιά, πολλά από τα οποία σήμερα διαπρέπουν μουσικά.

Το 1998 συνεργάζεται με το Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς ως καθηγήτρια, μεταφέροντας όλο το έμψυχο υλικό της σχολής της. Από το 2003 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του. Το κύρος και η δυναμική του Ωδείου εκτοξεύονται. Δημιουργούνται νέα τμήματα, δίνεται πλήθος συναυλιών.

Ο «Μήνας Μουσικής», όπου μαθητές, καθηγητές, νεανικά γκρουπ και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όλων των ειδών μουσικής συμπράττουν για έναν ολόκληρο μήνα, αγκαλιάζεται με θέρμη απ' όλη τη πόλη. Το Ωδείο για πρώτη φορά αγγίζει τους 200 μαθητές.

Έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Ο αφέντης Πουντίλα κι ο υπηρέτης του Ματί». Είναι το πρώτο της έργο για θέατρο. Μελοποίησε, επίσης, ποιήματα της Κικής Δημουλά στο πλαίσιο εκδήλωσης-αφιερώματος σε συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.
Δείγμα της μουσικής αυτής στο παρακάτω βίντεο:

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License