Μπλούτη Καράτζαλη Νίκη | “…έχω πάντα ως απόθεμα μια τάση αισιοδοξίας, γι’ αυτό και σπάνια σκέφτομαι αρνητικά” (συνέντευξη)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

karatzali.jpg

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις; Aπό μια ενδόμυχη ανάγκη να καταγράφω όσα γίνονται γύρω μου. Αισθήματα, ιδέες, σκέψεις, εικόνες… είναι όμορφο να τα βλέπεις μετά από καιρό και να σου ξυπνάνε συναισθήματα που κάποτε ένιωσες.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Για να αποφορτιστεί και να ανταλλάξει με άλλους ανθρώπους ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα… Είναι μια καταφυγή το γράψιμο, λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για πολλούς ανθρώπους. Εάν αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει, δε νομίζω πως συντρέχει λόγος να το αποφύγει…

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Αγαπώ πολύ την πεζογραφία και το διήγημα. Νομίζω πως δε θα κατάφερνα ποτέ να γράψω κάποια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί; Δεν υπάρχει συγκεκριμένος εκδοτικός που θα ήθελα να συνεργαστώ. Πάντως, έχω μια μικρή αδυναμία στους μικρούς εκδοτικούς επειδή πιστεύω πως οι σχέσεις είναι πιο αληθινές και πιο ανθρώπινες.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Δεν υπάρχει κάποια μέχρι τώρα που να μ’ έχει ενοχλήσει. Σίγουρα όμως, δε θα ήθελα να μου κάνουν μία τελείως προσωπική ερώτηση ή αλλιώς ‘’αδιάκριτη’’, στην οποία θα δυσκολευόμουν ν’ απαντήσω.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να κρίνει τον εαυτό του αντικειμενικά και ειδικά να τον βαθμολογήσει. Ή που θα τον αδικήσει εσκεμμένα για να μη φανεί επηρμένος… ή που θα τον εξυψώσει κινδυνεύοντας να φανεί επηρμένος.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Πιστεύω πως όλοι όσοι γράφουν το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Η γραφή είναι αγάπη, πάθος! Το χρήμα και τη δόξα στη συγγραφή το έχουν κατακτήσει πολλοί λίγοι και δεν είναι σίγουρο πως το έχουν επιδιώξει κιόλας. Ωστόσο, σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Θεωρώ πάντως πως αυτοί, που ο σκοπός τους είναι το χρήμα είναι ελάχιστοι… Ίσως όμως, να είμαι και λίγο ρομαντική… και να θέλω να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών; Θέλω να πιστεύω πως έχω μόνο συμπάθειες… Αντιπάθειες αποκτάς όταν προκαλείς τους γύρω σου κι εγώ τουλάχιστον δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Όσο σέβομαι τη δουλειά μου, άλλο τόσο σέβομαι και εκτιμώ και τη δουλειά των άλλων.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Ειλικρινής, αισιόδοξη και υπομονετική… για το πρώτο μέρος της ερώτησης. Ρομαντική, υπέρ του δέοντος κάποιες φορές, αφελής κάποιες άλλες και εύπιστη… για το δεύτερο.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Έχω πάντα ως απόθεμα μια τάση αισιοδοξίας, γι’ αυτό και σπάνια σκέφτομαι αρνητικά, τόσο για την καριέρα μου όσο και για τα προσωπικά μου. Το ομορφότερο όνειρο όσο αφορά την καριέρα… είναι πως κατάφερα να εκδώσω δυο βιβλία μου και υπάρχουν άλλα τρία που προσδοκούν να φτάσουν στα χέρια του αναγνώστη.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Αναδημοσίευση από το τοβιβλίο.net

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License