Καραλής Γιάννης

Ο Γιάννης Καραλής γεννήθηκε στο Κυριάκι Βοιωτίας.

karalis-giannis

Σπούδασε κιθάρα με δάσκαλο τον Λουκά Αποστόλου από το Στείρι. Έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρίας στη Λιβαδειά (Μουσική Σχολή Λιάνας Καραβασίλη). Στην Αθήνα έκανε τέσσερα χρόνια μαθήματα φωνητικής με τον τενόρο Παύλο Ράπτη. Πήρε πτυχίο Αρμονίας, με άριστα, από το Ελληνικό Ωδείο (Αθήνα).

Από μαθητής Λυκείου συμμετείχε σε μουσικά σχήματα της περιοχής του ως τραγουδιστής, ενώ εμφανίστηκε σε διάφορες πόλεις του νομού με τοπικά μουσικά σχήματα. Συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις-αφιερώματα στην ποίηση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Κυριακίου.

Στην Αθήνα ήλθε με την παρότρυνση του Δημήτρη Κοντογιάννη με τον οποίο συνεργάσθηκε αρκετές φορές σε μουσικούς χώρους και συναυλίες. Επίσης εμφανίστηκε με τους Τάκη Μπίνη, Ελένη Βιτάλη, Στέλιο Βαμβακάρη και Μελίνα Κανά.

Το 1998 είναι η χρονιά που ως ιδρυτικό μέλος της «Σπείρα-Σπείρα», μαθήτευσε κοντά στον Σταμάτη Κραουνάκη και εμφανίστηκε μαζί του ως το 2005 στις παραστάσεις «Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο» [κυκλοφόρησε ομότιτλο σε CD (Σείριος)], «Sold out», «Η κλασσική συνταγή» [CD (Red)], «Μπιμπερό», «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά» [με την Δήμητρα Παπίου - CD (Σείριος)],και «Το ραντεβού της Τετάρτης» με την Δήμητρα Παπίου.
Συμμετείχα στις δισκογραφικές παραγωγές, «Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο», «Η κλασσική συνταγή», «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά», «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Οπωσδήποτε παράθυρο», «Ένα τσιγάρο δρόμος».

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί τρία χρόνια μετά την «αποφοίτηση» του από το σχολείο «Σπείρα-Σπείρα» (Σεπτέμβριος 2008) με Δάσκαλο τον Σταμάτη Κραουνάκη που όλα αυτά τα χρόνια του χάρισε απλόχερα γνώση, εμπειρία, και τώρα τα τραγούδια του.
Τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη και του Δημήτρη Λίβανου μέσα σ’ έναν δίσκο "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (BMG)" με την κλασσική και συνάμα φρέσκια, λαϊκή ατμόσφαιρα, από έναν τραγουδιστή που τον χαρακτηρίζει «το ήθος και η αγωγή των παλιών σημαντικών» όπως αναφέρει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Καινούργια γνήσια λαϊκή φωνή που πατάει σε ήχους καθαρού μπουζουκιού αλλά και τζαζ σαξόφωνου. Η διασκευή του «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», το νοσταλγικό χασάπικο «Ο δρόμος που σε πήρε», το «Ξένο Ρούχο» που νίκησε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το «Εγώ δεν πίνω» δυνατό ζεϊμπέκικο 2000, το «Κάτι φίλοι» τζαζιά, λαϊκό μπλουζ και ντουέτο με τον Σταμάτη Κραουνάκη και άλλα επτά τραγούδια…

Συμμετείχε επίσης στις δισκογραφικές παραγωγές: Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκου Αντύπα - Οπωσδήποτε παράθυρο (Heaven). Ένα τσιγάρο δρόμος (Lyra).

Ακολούθησε στενή συνεργασία με τη Μαριώ (Χάραμα, Χέδρα) και σε εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας μέχρι και σήμερα.

Δισκογραφία

"Ξένο ρούχο" σε τραγούδια Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Λίβανου

Σχετικές συνδέσεις

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License