Γουργιώτης Σπύρος

Ο Σπύρος Γουργιώτης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1954.

gourgiotis.jpg

Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως αρτοποιός, και από αγάπη για τις τέχνες, ασχολήθηκε με το σχέδιο, τη γελοιογραφία και τη γλυπτική.

Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Συμμετείχε σε παγκόσμιο διαγωνισμό γελοιογραφίας στην Ιαπωνία κάθε χρόνο. Συνολικά έχει πάρει μέρος 26 φορές από τις 27 που διενεργείται αυτός ο διαγωνισμός. Το πρώτο θέμα αυτού του διαγωνισμού ήταν το νερό. Λαμβάνοντας μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό, δέχτηκε προσκλήσεις να πάρει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς. Έτσι συμμετείχε σε διαγωνισμούς που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε αμερικανικές. Από αυτούς τους διαγωνισμούς έχει αποκομίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, μάλιστα, τον κάλεσαν να είναι κριτής σε έναν διαγωνισμό.

Ασχολήθηκε και με τη γλυπτική. Τα γλυπτά του είναι από μάρμαρο, μπρούντζο, χαλκό, ξύλο και πέτρα. Για τα έργα του εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τη φύση.
Ένα από τα έργα του είναι η Έρκυνα με τη χήνα της, που βρίσκεται στις πηγές του ποταμού. Είναι φτιαγμένη από μια πέτρα, την οποία βρήκε στο ποτάμι. Έκανε έξι μήνες για να την φτιάξει, άνοιξη και καλοκαίρι του 2000, και τη δώρισε στην πόλη της Λιβαδειάς.
Ένα άλλο του έργο, που βρίσκεται κι αυτό στην Κρύα, είναι η προτομή του ζωγράφου Θ. Λαζαρή. Είναι φτιαγμένη από πέτρα από το βουνό του Ελικώνα. Αριστερά της έχει ένα τσαμπί από σταφύλι και δεξιά έβαλε το πορτρέτο μιας γυναίκας. Στα δεξιά, είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας, έργο του Θ. Λαζαρή.

Μερικά ακόμη έργα του:

  • «Πολύμνια», μία από τις εννιά μούσες του Ελικώνα. Η Πολύμνια θεωρείται εφευρέτης της λύρας και της γεωμετρίας.
  • ο «Ασκληπιός μαζί με την Υγεία»,
  • οι «Αμαδρυάδες νύμφες»,
  • «το Σκάκι»,
  • «ο Ταύρος»,
  • η Κούπα της Έρκυνας»,
  • «η Τριήρης»,
  • η Έρκυνα σε ψηφιδωτό,
  • «η Διοτίμα»,
  • ο «Τροφώνιος»,
  • ο «Δούρειος Ίππος»,
  • «το Παιδί» κ.ά.

Ο Δούρειος Ίππος είναι φτιαγμένος από σκουπίδια. Όπως τα αποκαλεί και ο ίδιος «υλικά–σύμβολα της υπερκατανάλωσης». Επάνω του μπορεί να εντοπίσει κανείς υπολογιστές, ελατήρια, καλώδια κ.ά. Η βάση του είναι ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει το σύμπαν. Οι διαστάσεις του είναι 3 μ. μήκος, 3 μ. πλάτος και 2,70 ύψος. Χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

Ο «Τροφώνιος» είναι φτιαγμένος από θράμμη, τοπικός σχιστόλιθος, τοποθετημένος φέτα φέτα, για να μας θυμίζει ότι ο Τροφώνιος ήταν αρχιτέκτονας. Έχει ύψος 2,30 μ.

«Το παιδί», σύμφωνα με τα λόγια του καλλιτέχνη, είναι σύμβολο του καινούργιου, της νέας αρχής. Το παιδί χρειάζεται πνευματική καλλιέργεια, με «αλέτρι» τη φυσική παιδεία και την παιδεία που έχουμε από την παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά. Το παιδί είναι φτιαγμένο από μέταλλο, τα μαλλιά του από αλυσίδες καραβιού. Επίσης, έχει τοποθετήσει και ένα αλέτρι, γεωργικό εργαλείο για την καλλιέργειατης γης, για να δείξει ότι και το παιδί θέλει καλλιέργεια. Οι διαστάσεις του είναι 1,60 μ. πλάτος και 1,40 ύψος.

Εργογραφία

Πράξη (2005)

Μαντείο του Τροφωνίου ΗΛΙΟΥ ΠΝΟΗ (2007)

Σχετικές συνδέσεις

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License