Ελλοπία Βοιωτίας

Η Ελλοπία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ελικώνα και απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Θήβα. Είναι χτισμένη στα νοτιοδυτικά ενός βραχώδους λόφου που λέγεται Κοτρώνι. Βρίσκεται ανάμεσα στον Κιθαιρώνα και στον Ελικώνα. Στο νότιο μέρος της υπάρχει ένας μικρός ποταμός, που πηγάζει από τον Ελικώνα. Έχει 601 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων.

Δεν είναι γνωστό το πότε πρωτοκατοικήθηκε το χωριό, πάντως το πρώτο όνομα του ήταν Καραντάς (σημαίνει μαύρη πέτρα). Το χωριό μέχρι το 1916 ονομαζόταν «Καραντάς». Η λέξη είναι τουρκική και σημαίνει «Μαύρη Πέτρα». Ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε Καραντάς δεν είναι γνωστός ,το πιθανότερο είναι ότι η ονομασία αυτή δόθηκε λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων χρώματος γκρίζου, τα οποία καλύπτουν με μορφή μικρών και μεγάλων βράχων τα βουνά γύρω από το χωριό. Το 1916 ονομάστηκε Ελλοπία από την αρχαία Ηπειρωτική Ελλοπία, αλλά χωρίς να συνδέονται ιστορικά μεταξύ τους.

Παλιότερα το χωριό βρισκόταν ανατολικότερα κατά τέσσερα χιλιόμετρα, πάνω σ’ ένα λόφο. Στη θέση αυτή βρίσκονται λείψανα οικισμού και ονομάζεται Παλαιοκαραντάς. Κατά την καλλιέργεια των αγρών βρέθηκαν ανά μικρά διαστήματα λείψανα οικισμών προχριστιανικής εποχής. Είναι λείψανα μικρών και μεγάλων οικισμών, οι οποίοι ανήκαν κατά την αρχαιότητα στο Κράτος των Θεσπιών.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή της Βοιωτίας ερημώθηκε και εγκαταστάθηκαν σε αυτή Ιλλυριοί, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αφομοιώθηκαν από τους εναπομείναντες κατοίκους.

Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εθνικού Αγώνα του 1821 οι κάτοικοι έλαβαν μέρος και αγωνίστηκαν σενάντι ατον Τούρκικο ζυγό. Μία παράδοση αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ζητώντας την ελευθερία τους, εξεγέρθηκε και ο Καραντάς. Το κίνημα απέτυχε και οι κάτοικοι κατέφυγαν στα βουνά για να σωθούν από τους Τούρκους που είχαν στραφεί εναντίον τους. Ο παπά-Αναστάσης, ιερέας του χωριού, κατέφυγε σε μια σπηλιά ενός πελώριου βράχου, αλλά οι Τούρκοι κατάφεραν να τον βρούν και τον έσφαξαν. Από τότε μέχρι σήμερα ο πελώριος αυτός βράχος ονομάζεται βράχος του Παπά-Αναστάση.

Βίντεο από την εκδήλωση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ "ΙΔΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ" στην Ελλοπία το 2007


Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ελλοπίας στις 11 Ιουνίου 2007 στην Ελλοπία, με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θίσβης. Εισηγητής θέματος: Γιώργος Χατζηχρονόγλου. Λαούτο και τραγούδι: Νίκος Κορογιάννος.

Παραπομπές

ΕΛΛΟΠΙΑ

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License