Το εκκλησάκι της Παναγιάς (Ορχομενός)
ekklisaki-panagias.jpg

Παίρνοντας το δρόμο από Ορχομενό για Διόνυσο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία και γιορτάζει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Εδώ το 1943 έγινε ένα θαύμα.Στις 8 Σεπτέμβρη οι Ιταλοί παρόλο που συνθηκολόγησαν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους στους Γερμανούς. Τότε η περιφερειακή οργάνωση του Ε.Α.Μ. Ορχομενού θεώρησε ότι μπορούσε να επωφεληθεί και να παραλάβει αυτή τον ιταλικό οπλισμό και έτσι κινήθηκε προς τη Λειβαδιά.

Οι Γερμανοί όμως κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς κι όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα.

Οι Ορχομένιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Αγίου Ανδρέα, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να τους τιμωρήσουν.

Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1943 λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας της Σκριπούς, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος. Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Όφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό.

Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του: τα τανκς που βουλιάζουν και στον ουρανό τη μορφή της Παναγίας.

Για το λόγο αυτό η Παναγία, εκτός των άλλων ημερομηνιών, γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου με λιτανεία και μεταφορά της εικόνας στον τόπο που ακινητοποιήθηκαν τα τανκς και που σήμερα υπάρχει το εκκλησάκι της φωτογραφίας.

Πηγές

Το εκκλησάκι της Παναγιάς

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License