Διόνυσος Βοιωτίας
tsamali.jpg

Ο Διόνυσος ή Τσαμάλι ή Τζαμάλιον βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια του Ορχομενού με πληθυσμό 771 κατοίκους (απογραφή 2001), και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ορχομενού. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι ενώ σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες.
Το χωριό πανηγυρίζει στις 6 Μαΐου, στη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ.

Ιστορία

tsamali-map.jpg

Ο οικισμός Τζαμάλι εμφανίζεται επίσημα για πρώτη φορά να ανήκει στο δήμο Ορχομενού στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1912 καταργείται ο δήμος και το Τζαμάλι αποτελεί χωριστή κοινότητα.
Με το Β.Δ. 8-11-1949 ανήκει και πάλι στο δήμο Ορχομενού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το Β.Δ. 12-6-1959, αποσπάται και αποτελεί χωριστή κοινότητα.
Μετονομάστηκε σε Διόνυσο (Β.Δ. 31-1-1955) επειδή οι πρώτοι κάτοικοι, θεώρησαν ότι τα απομεινάρια των βάθρων των αγαλμάτων που βρέθηκαν νότια του οικισμού, σκαλισμένα στους πρόποδες του βράχου, ανήκαν σε ναό του Διονύσου. Σήμερα βέβαια έχει αποδειχθεί ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή.

Μνημεία - Αξιοθέατα

Πέντε χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό του Διονύσου στην περιοχή Καμπιά, χωματόδρομος οδηγεί στην περίφημη Μονή Αγίου Νικολάου του Νέου που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα.

Πηγές

Διόνυσος ή αλλιώς Τσαμάλι
Δήμος Ορχομενού

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License