Μπαρμπέρης Χρήστος Γ. (1913-2007)
barberis.jpg

Ο Χρήστος Γεωργίου Μπαρμπέρης γεννήθηκε στο Κυριάκι Λιβαδειάς στις 28 Απριλίου 1913, και απεβίωσε στις 19 Οκτωβρίου 2007.

Πρώτο παιδί του Γεωργίου Χ. Μπαρμπέρη και της Γεωργίας Γ. Μπαρμπέρη-Τσάμη. Εγγράφεται στο εκεί Δημοτικό Σχολείο, κατόπιν στο Γυμνάσιο Λιβαδειάς όπου και αποφοιτά.

Το 1929 εισάγεται, κατόπιν εξετάσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοιτά το 1934 και απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα εργασίας.

Μαθητής της Γ' τάξεως Γυμνασίου οργανώνεται στην Ο.Κ.Ν.Ε, συνεχίζει δε να είναι ενταγμένος και ως φοιτητής και συμμετέχει στους φοιτητικούς αγώνες των ετών 1930-1932.

Κατά τα επόμενα έτη (1934-1940) συνδέεται με ηγετικές προσωπικότητες και διανοούμενους της Αριστεράς: όπως Γ. Πετσόπουλος, Ν. Καρβούνης, Κ. Βάρναλης, Β. Ρώτας.

Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα εγκαθίσταται στη Λιβαδειά, όπου τον Ιούνη του 1941 αρχίζει, με ευθύνη του, η οργάνωση της Εθνικοαπελευθερωτικής πάλης. Πρωταγωνιστεί στο να συγκροτηθούν οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις στη Λιβαδειά και στη Θήβα αλλά και στα κεφαλοχώρια όπου φουντώνει η αντίσταση.

Τότε τοποθετείται Γραμματέας της Π.Ε του Κ.Κ.Ε Ν. Βοιωτίας και μέρους Ν.Φωκίδας και Φθιώτιδας.

Από το καλοκαίρι του 1942 συμμετέχει στην συγκρότηση της πρώτης ένοπλης ομάδας στον Ελικώνα, η οποία συντονίζεται με αυτή της Παρνασσίδος υπό τον Δ. Δημητρίου.

Τον Απρίλιο του 1943 με εντολή της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε. μεταβαίνει στην Αθήνα και τοποθετείται υπεύθυνος του Ε.Λ.Α.Σ σπουδάζουσας Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου, αλλά και του Ε.Λ.Α.Σ στον συνδικαλιστικό τομέα Εταιρείας Υδάτων, Τηλεφωνικής, Ηλεκτρικής, Ε.Τ.Ε., Νοσοκομείο Αναπήρων και Σανατόριου «Σωτηρία».

Με την στρατιωτική συγκρότηση του Εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ τοποθετείται καπετάνιος του ενός εκ των τεσσάρων Συνταγμάτων, του τρίτου και παραμένει ως τον Απρίλιο του 1944.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 ορίζεται Διοικητικός Αντιπρόσωπος «Νομάρχης» Βοιωτίας.

Με την απελευθέρωση καλείται από τον Υπουργό Γεωργίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Γιάννη Ζεύγο να επιμεληθεί την διανομή της καλλιεργούμενης έκτασης της Αγγλικής Εταιρείας Κωπαϊδας - 222.000 χιλ. στρέμματα, στους ακτήμονες των επαρχιών α) Λιβαδειάς, β) Θήβας και γ) Λοκρίδας και να καλλιεργηθεί η έκταση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία και αποσπά τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης.

Μετά τα Δεκεμβριανά και τη συμφωνία της Βάρκιζας έχει την τύχη των αγωνιστών της Αντίστασης: Φυλακή - εξορία - απόδραση - εκ νέου - εξορία - φυλακή. Απολύεται το 1951 και είναι υποψήφιος Βουλευτής Νομού Βοιωτίας της Ε.Δ.Α.

Την 21ην Απριλίου 1967 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται με άλλους 175 αγωνιστές στο Παρθένι της Λέρου. Με την διάσπαση του Κ.Κ.Ε. εντάσσεται στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού και αργότερα στον ενιαίο ΣΥΝ του οποίου παρέμεινε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1999 ο Χρήστος Μπαρμπέρης και οι αγαπημένες του αδελφές Βασιλική και Μάρθα, άνθρωποι της προσφοράς σε όλη τους τη ζωή, με αγάπη στα νιάτα και στη μάθηση αλλά και ευαισθησία στα γηρατειά, ιδρύουν το κληροδότημα «ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ. ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ» στο οποίο αφήνουν όλη τους την περιουσία.

Σκοπός του ιδρύματος είναι:

Α) να χορηγούνται υποτροφίες στους καλλίτερους από τους νεοεισερχόμενους στις Πανεπιστημιακές Σχολές α) Ιατρική β) Μαθηματικό γ) Φιλολογία δ) Βιολογία για όλα τα έτη σπουδών τους, και

Β) Να ενισχύονται ετησίως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και τα Γηροκομεία: «Άγιος Βλάσιος» και «Εστία Μητέρας»

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License