Άσπρα Σπίτια
aspra_spitia.jpg

Τα Άσπρα Σπίτια βρίσκονται στο Νομό Βοιωτίας, σε απόσταση 164 χλμ. από Αθήνα, 35 χιλ. από Λιβαδειά, 40 χλμ. από Δελφούς και χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, και απέχει από το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος μερικά μόλις λεπτά.

Η έκταση των οικισμών ανέρχεται σε 612 στρέμματα στα Άσπρα Σπίτια και 70 στον Άγιο Νικόλαο η οποία περιήλθε στην ιδιοκτησία της εταιρείας από αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αποτελείται σήμερα από 1.072 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 115.000 Μ2 και 30 καταστήματα, κτίρια κοινής ωφέλειας, συνολικής επιφάνειας 15.500 Μ2.

Έχει εκτεταμένο ασφαλτοστρωμένο και πλακοστρωμένο δίκτυο οδών. Οι δρόμοι παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες της μυθολογίας και της ιστορίας της Πατρίδας μας. Υπάρχουν επίσης δρόμοι με ονόματα συγγραφέων, ενώ τα συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν ονόματα βουνών, νησιών, πόλεων Πελοποννήσου και Μακεδονίας.
Η περίμετρος της πόλης σχηματίζει το λατινικό «L» με το κάτω μέρος του να συνορεύει με την θάλασσα.

Είναι μια σημαντικά οργανωμένη κοινότητα, που λειτουργεί εξυπηρετώντας τις ανάγκες των εργαζομένων στην εταιρία "Αλουμίνιον της Ελλάδος", στις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και των επαγγελματιών. Αποτέλεσε δε πολεοδομικά μία πρωτοπορία για την Ελλάδα του ' 60.

Σ' αυτήν την πόλη οι άνθρωποι που ήρθαν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης ή από ξένα χώματα έφεραν, έδωσαν και πήραν, δούλεψαν και ερωτεύτηκαν, αγωνίστηκαν και πρόκοψαν. Ρίζωσαν κι ας μην το παραδέχονται συχνά. Αυτής της πόλης η καρδιά πάλλει μέσα από των ανθρώπων τις καρδιές. Η πόλη αυτή μιλά με τη φωνή τους.

Ιστορία

Την 27η Αυγούστου 1960 η Ελληνική κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η Γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney) υπέγραψαν σύμβαση για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου.Εγκαίνια

Το εργοστάσιο θα κατασκευαζόταν στην περιοχή του Αγ. Νικολάου στον γραφικό κόλπο της Αντίκυρας. Θα παρήγαγε 100.000 τόνους αλουμίνας και 50.000 τόνους αλουμινίου από την κατεργασία του βωξίτη που υπήρχε σε αφθονία στα βουνά της Βοιωτίας. Ο βωξίτης ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα το 1926 και μέχρι την δεκαετία του 60 εξάγονταν ανεπεξέργαστος σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Σοβιετική Ένωση.

Στις 7 Απριλίου 1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε τον θεμέλιο λίθο και στις 11 Φεβρουαρίου 1966 άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου με σταδιακή αύξηση της παραγωγής του.

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα Αλουμίνιο της Ελλάδος, αρχικά απασχολούσε 1.000 εργαζομένους και για την στέγαση αυτών και των οικογενειών των, το 1961 ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη τον σχεδιασμό μίας πρωτότυπης μικρής πολιτείας. Ο Κ. Δοξιάδης σχεδίασε μια παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη πόλη με ομοιόμορφα λευκά πέτρινα σπίτια που διαμόρφωσαν γειτονιές με πεζοδρόμια, πλατείες και ελαιόδεντρα από την απαλλοτριωμένη έκταση.
Την ίδια μορφή διατήρησαν και οι επόμενοι αρχιτέκτονες Λεμπέσης, Μασουρίδης, Φωτιάδης.

Το κτίσιμο του Οικισμού σε διάφορες περιόδους δημιούργησε και την ποικιλία κατηγοριών - τύπων σπιτιών, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, αλλά και τη συνεχή επιδίωξη για βελτίωση της ποιότητας διαμονής.
Μέσα από συνεχείς επεκτάσεις (1969 - 1972, 1975, 1979 - 1983) και βελτιώσεις η πόλη έφτασε στη σημερινή της μορφή μετά και από την κατεδάφιση των πολύ παλιών κατοικιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την πώληση των διαμερισμάτων ''ΜΕΤΕΩΡΑ'' το 2000.

Η νέα αυτή πόλη πήρε το όνομα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ, η ονομασία δόθηκε από αναφορές ξένων αρχαιολόγων, συγγραφέων και την εικονογραφημένη περιήγηση του αυστριακού Ludwig Salvator το 1870.

Πηγές

Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License