Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου
mouseio-distomou.jpg

Η Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως της αρχαίας φωκικής πόλης Αμβρόσσου, που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Διστόμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τους μυκηναϊκούς ως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και έχει συγκροτηθεί με αντικείμενα που βρέθηκαν κυρίως στις σωστικές ανασκαφές της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η συλλογή στεγάζεται στο διατηρητέο πετρόκτιστο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, που κτίσθηκε το 1903 και παραχωρήθηκε από το Δήμο Διστόμου στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1987. Η μόνιμη έκθεσή της καταλαμβάνει δύο αίθουσες στο ισόγειο και στον προθάλαμο του οικοδομήματος, ενώ στο υπόγειο μία αίθουσα χρησιμοποιείται ως εργαστήριο συντήρησης ψηφιδωτών και μία δεύτερη ως αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, όπου παρουσιάζεται κυρίως φωτογραφικό και άλλο εποπτικό υλικό σχετικό με τη σφαγή των κατοίκων του Διστόμου το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία.

Ιστορία

Η Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου ιδρύθηκε το 1994 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Ευάγγελο Πεντάζο. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν να συγκεντρώσει και να στεγάσει τα ευρήματα που έρχονταν στο φως από ανασκαφές στην περιοχή, αλλά και να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την ιστορία της αρχαίας ανατολικής Φωκίδας.

Οι ενέργειες για την ίδρυση της είχαν ξεκινήσει από το 1987, όταν ο Δήμος Διστόμου παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού το κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο. Το Υπουργείο ανέλαβε την επισκευή και την αποκατάσταση του κτηρίου, το οποίο μέχρι σήμερα στεγάζει τη συλλογή.

Πηγές

ΥΠΠΟ

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License