Ανθοχώρι Βοιωτίας

Το Ανθοχώρι είναι χωριό του νομού Βοιωτίας του δήμου Λεβαδέων. Μέχρι το 2010 ανήκε διοικητικά στον δήμο Χαιρώνειας. Βρίσκεται βόρεια της κοντά στα σύνορα της Βοιωτίας με τον νομό Φθιώτιδας. Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 308 κατοίκους. Το χωριό ονομαζόταν Μπέλεσι μέχρι το 1928, οπότε μετονομάστηκε σε Ανθοχώρι

Το χωριό εικάζεται ότι δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από νομάδες κτηνοτρόφους ( Ηπειρώτες και Σαρακατσαναίους ) . Το Ανθοχώρι πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου και της Αναλήψεως (κινητή εορτή) στον εγκαταλειμμένο οικισμό Τσάρες ή Τσάρεσι.

Ιστορία

  • Μυθολογία

Στην περιοχή του Ανθοχωρίου στην αρχαιότητα ήταν η Φωκική πόλη Παραποτάμιοι, κτισμένη επάνω σε ένα βραχώδη λόφο κοντά στη συμβολή του Ασσού ποταμού (Κινέτας) και του Κηφισού. Η πόλη ήταν κτισμένη σε οχυρό σημείο στην είσοδο ενός στενού και όφειλε το όνομά της στην θέση της στις όχθες του ποταμού Κηφισού. Η πόλη αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών.
Πυρπολήθηκε όμως και καταστράφηκε δύο φορές: μία από τον περσικό στρατό του Ξέρξη όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος και κατεδαφίσθηκε στο τέλος του Β΄ ιερού πολέμου από τον Φίλιππο Β΄οπότε οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν και σκορπίστηκαν. Ο Πλούταρχος στο Βίο του Σύλλα αναφέρει ότι ο τόπος και τα οχυρά του είχαν μείνει ερημωμένα . Ο Ολυμπιονίκης της Πυγμής Αιχμαίας, κατάγονταν από τους Παραποτάμιους.

Μνημεία και αξιοθέατα

  • Οχύρωση Μυκηναϊκής Ακρόπολης των Παραποταμίων. Ίχνη σώζονται στη θέση (Κινέτα-Καστράκι).
  • Ο εγκαταλειμμένος οικισμός κτηνοτρόφων στην περιοχή Τσάρεσι.
  • Ο πλάτανος του Δαλαμάγκα

Πηγές

Wikipedia
Δήμος Χαιρώνειας

Βιβλιογραφία

  • Αλέξανδρος Παραδείσης 'Φρούρια και Κάστρα της Ελλάδας' 1976
  • Θύμιος Δάλκας 'Λιβαδειά, ιστορικοί περίπατοι στα δυτικά της'
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License