Αλκμήνη (μυθολογία)
alkmini.jpg

Στην ελληνική μυθολογία, η Αλκμήνη ήταν ηρωίδα της Βοιωτίας και της Αργολίδας, μητέρα του μεγαλύτερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή.

Η Αλκμήνη ήταν κόρη του Ηλεκτρύωνα, βασιλιά των Μυκηνών, και εγγονή του ήρωα Περσέως και της Ανδρομέδας. Η μητέρα της Αλκμήνης ήταν η Ευρυδίκη ή η Λυσιδίκη, αμφότερες κόρες του Πέλοπα. Κατά μία άλλη εκδοχή ήταν κόρη της Αναξώς. Η Αλκμήνη παντρεύτηκε τον Αμφιτρύωνα και τον ακολούθησε στην εξορία του στη Θήβα, παρά το ότι είχε σκοτώσει κατά λάθος τον πατέρα της [[ilektrion|Ηλεκτρύωνα]]]. Τους ακολούθησε ο αδελφός της Λικύμνιος.

Η Αλκμήνη ζήτησε από τον Αμφιτρύωνα να εκστρατεύσει κατά των Τηλεβοών ή Ταφίων για να τους εκδικηθεί επειδή είχαν σκοτώσει τα αδέλφια της. Ο Λικύμνιος ήταν ο μοναδικός αδελφός της Αλκμήνης που δεν είχε σκοτωθεί από τους Τηλεβόες όταν αυτοί είχαν έρθει να κλέψουν ζώα. Με αυτό τον όρο εξάλλου του είχε δώσει την Αλκμήνη ως σύζυγο σε «λευκό γάμο» ο Ηλεκτρύων, δηλαδή να μη την αγγίξει προτού εκδικηθεί τους Ταφίους. Ο Αμφιτρύων αναγκάσθηκε τότε να εκστρατεύσει κατά των Τηλεβοών με συμμάχους, και τους κατανίκησε.

Στο μεταξύ όμως ο θεός Δίας θαύμαζε την Αλκμήνη από ψηλά για την ομορφιά και την αρετή της, και την ερωτεύθηκε. Επειδή λοιπόν ο Αμφιτρύωνας απουσίασε στην εκστρατεία για πολύ καιρό, ο Δίας, έχοντας πάρει τη μορφή του Αμφιτρύωνα, παρεπλάνησε την Αλκμήνη και κοιμήθηκε μαζί της τρεις ολόκληρες νύκτες, ή μάλλον διέταξε τον Ήλιο να μη βγει για δύο ημέρες, τριπλασιάζοντας έτσι τη διάρκεια μιας νύκτας, ώστε να απολαύσει τον έρωτά του καλύτερα. Επιστρέφοντας ο πραγματικός σύζυγος την επόμενη ημέρα από την εκστρατεία, δεν βρήκε την Αλκμήνη όσο «θερμή» την περίμενε ύστερα από την πολύμηνη απουσία του. Ακούγοντας μάλιστα τις εξηγήσεις της υποψιάσθηκε εύλογα απιστία και απεφάσισε να την κάψει ζωντανή. Αλλά ο Δίας έσβησε με μία καταρρακτώδη βροχή την πυρά και ο Αμφιτρύωνας πείσθηκε τελικώς για ό,τι πραγματικά είχε γίνει, ύστερα και από σχετικές διαβεβαιώσεις του μάντη Τειρεσία. Μετά από εννέα μήνες η Αλκμήνη γέννησε τον Ηρακλή και τον Ιφικλή. Ο πρώτος ήταν γιος του Δία (αφού νήπιο κιόλας στην κούνια του κατόρθωσε να πνίξει δύο φίδια), ενώ ο δεύτερος του Αμφιτρύωνα.

Η Αλκμήνη δυσκολεύθηκε σε αυτή τη γέννα, καθώς και ο μικρός Ηρακλής ήταν υπερφυσικών διαστάσεων. Μετά από 7 ημέρες ωδινών κάλεσε την Ειλείθυια, τη θεότητα του τοκετού, στην οποία όμως η ζηλιάρα θεά Ήρα, σύζυγος του Δία, είχε απαγορεύσει να βοηθήσει, και αντίθετα της έκανε μάγια για να μη μπορέσει να γεννήσει. Η Αλκμήνη κόντεψε να πεθάνει. Μια υπηρέτριά της όμως, η Γαλανθίς, κατάλαβε τι συνέβαινε και είπε ψέματα στην Ειλείθυια ότι το παιδί είχε μόλις γεννηθεί. Η Ειλείθυια εξεπλάγη τόσο ώστε τα μάγια της λύθηκαν και έτσι η Αλκμήνη μπόρεσε να γεννήσει.

Ως μητέρα του Ηρακλή, η Αλκμήνη θεωρείται η πρόγονος των Ηρακλειδών, και ως τέτοια λατρευόταν στη Θήβα και στην Αθήνα. Ύστερα από το θάνατο του Αμφιτρύωνα και του Ηρακλή, αξιώθηκε να βγάλει τα μάτια του διώκτη της γενιάς της Ευρυσθέα, που νικήθηκε από τους Ηρακλείδες στην Αττική.

Μετά τον θάνατο του Αμφιτρύωνα, παντρεύτηκε τον Ραδάμανθυ, ο οποίος τότε έτυχε να βρίσκεται εξόριστος στη Βοιωτία.

Κατά μία εκδοχή, όταν πέθανε, το σώμα της, με εντολή του Δία, αντικαταστάθηκε στον τάφο με μια πέτρα και μεταφέρθηκε από τον Ερμή, στα Ηλύσια πεδία, όπου της δόθηκε η αθανασία και ως νέος σύζυγος ο Ραδάμανθυς. Οι υποτιθέμενοι «τάφοι» τους ήταν αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την Αλίαρτο κατά την αρχαιότητα.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για παλαιά χθόνια θεότητα, που η λατρεία της είναι μαρτυρημένη στην Αττική, στη Μεγαρίδα και στη Βοιωτία.

Πηγές

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License