Άγιος Νικόλαος Θίσβης
agios-nikolaos-thisvis.jpg

Ανάμεσα στον Αϊ-Γιάννη και στην Αλυκή βρίσκεται o μικρός παραθεριστικός οικισμός και μία από τις πιο δημοφιλείς γραφικές παραλίες της Βοιωτίας, στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, η παραλία του Αγίου Νικολάου, νοτιοδυτικά της κωμόπολης Δομβραίνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 στον Άγιο Νικόλαο διαμένουν 63 κάτοικοι.


Η παραλία την ονομασία της τη χρωστάει στο μικρό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στα βόρεια της παραλίας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου, και που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε με γοργό ρυθμό. Ιδιαίτερα, από τα χρόνια που έγινε ο αυτοκινητόδρομος από τη Δομβραίνα, μέσα από τους ριζιμιούς βράχους απ' όπου περνούσε ο παλιός και επικίνδυνος μουλαρόδρομος. Το παλιά χρόνια "κατασκήνωναν" εκεί Δομβραιναίοι, κυρίως, με καλύβες οπό ψάθα και σκίνα. Η μετάβαση ήταν επικίνδυνη. Συχνά, τα υποζύγια κατρακυλούσαν στο βράχο, με δυσάρεστο αποτελέσματα.

Έχουν γίνει τώρα πολλά οικοδομήματα στην περιοχή και η πρόσβαση είναι άνετη από την Δομβραίνα και από τη Ξηρονομή, δια μέσου της Αλυκής. Οι παλιές καλύβες είναι, πλέον, ανάμνηση για όσους τις πρόλαβαν και για τους νέους, γοητευτικό παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία τους…

Τα ψάρια της περιοχής είναι νοστιμότατα και υπάρχουν πολλές τοποθεσίες για τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Στη Δυτική πλευρά της παραλίας, σε μικρή απόσταση από την αμμουδιά, υπάρχει γλυφά που το νερό της έχει θεραπευτικές ιδιότητες (καθαρτικές).

Ανοιχτά από την παραλία του Αγίου Νικολάου, ένα μίλι απόσταση, βρίσκεται το μικρό νησάκι Κοΰβελος, Πάνω στο νησί υπάρχουν ερείπια και έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων. Στα σπηλαιώδη ανοίγματα του νησιού ζουν σμήνη άγριων περιστεριών.

Ανοιχτότερα, είναι τα μεγάλα ερημονήσια Δίπορτο, Στρογγυλό και Φονιάς που προσφέρονται για ψάρεμα και κυνήγι. Ακόμη ανοιχτότερα, είναι η συστάδα των αλκυονίδων νήσων (Καλάνησα), όπου υπάρχουν ωραίες ακρογιαλιές για κολύμπι και ψάρεμα. Επίσης, στα νησιά αυτά υπάρχουν και ημιάγρια κουνέλια. Στο Δίπορτο και στα άλλα νησιά της περιοχής αυτής κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφήνουν οι τσοπάνηδες τα κοπάδια τους, ενοικιάζοντας τα νησιά από την Κοινότητα στην οποία.

Παραπομπές

Παραλιακός Οικισμός Αγίου Νικολάου

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License